Laddar sidan...
  • Okategoriserade

    Trerätters middag när du vill unna dig

    Nu under mellandagarna vill många lyxa till det med maten. Därför tänkte jag publicera en trerätters middag ni kan laga hemma. Bilderna är tagna av Jennifer Sandström.

    Smaklig måltid!

    1019207

    Chilimarinerade räkor med fetaost

    Enkelt och gott! Serveras med machésallad och ett vitlöksbröd.

    Antal portioner: 4
    Färdigt på: 35 min

    Marinad
    1 dl olivolja
    0.5 dl chilisås
    2 msk balsamvinäger
    4 st finhackade vitlöksklyftor
    2 blad hackad färsk basilika
    1 krm salt
    1 krm svartpeppar

    Räkblandning
    400 g räkor med skal
    1 st liten gul hackad paprika
    100 g tärnad fetaost
    100 g skuren machésallad
    1 st citron, i klyftor

    Vitlöksbröd
    1 st ciabattabröd som skivas
    1 st vitlöksklyfta finhackad
    2 msk olivolja

     

    Gör så här

    1. Marinad: Blanda oljan med chilisåsen och balsamvinägern. Finhacka vitlöken och hacka basilikan. Lägg det i skålen tillsätt salt och svartpeppar.

    2. Räkblandning: Skala räkorna och skär paprikan i räkstora bitar. Vänd i räkorna och paprikan i marinaden och låt stå svalt minst 30 minuter, gärna längre. Tärna fetaosten och vänd ner den i räkblandningen. Fördela på 4 assietter lägg rikligt med Machésallad bredvid och garnera med en citronklyfta.

    3. Vitlöksbröd: Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlökshacket och skiva brödet i 4 skivor. Stek 2 minuter på varje sida. Lägg brödet på assietten och servera genast.

     

    1019209

    Indisk kycklinggryta med kardemumma/kanel-ris & raita

    Antal portioner: 4
    Färdigt på: 30 min

    Ingredienser

    300 g kyckling
    0.5 hackad röd chili
    3 dl grädde
    3 st salladslökar
    1 st gul eller röd paprika
    3 msk tomatpuré
    1 msk hackad ingefära
    0.5 dl hackad koriander
    1 st hackad vitlöksklyfta
    2 tsk garam masala
    4 dl basmatiris
    kardemumma, hela kärnor
    1 st kanelstång
    gurkmeja

    Raita:
    0.5 gurka
    1 burk matlagningsyoghurt
    0.5 dl mynta
    ev. vitlök

    Tips

    Basmatiris klibbar mindre än andra rissorter och doftar väldigt gott.

    Naanbröd finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller specialaffärer.

    Gör så här

    1. Mät upp riset och lägg det i dubbla mängden kallt vatten, 8 deciliter. Tillsätt kanelstång, några kardemummakärnor och lite gurkmeja. Salta lätt och låt det koka upp.

    2. Bryn kycklingen i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. Krydda med garam masala, koriander och ingefära.

    3. Häll i grädden och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar.

    4. Raita: Strimla gurkan och blanda den med matlagningsyoghurten. Strimla myntan och blanda i. Smaka av med salt och peppar.

    5. Servera kycklingen tillsammans med det kryddiga riset och raitan och eventuellt lite naanbröd.

     

     1019211

     

    Rabarber och jordgubbsgömma med kardemummakräm

    Antal portioner: 10

    Smet
    125 g smör, rumsvarmt
    1 dl strösocker
    1 st ägg
    1 dl potatismjöl
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Fyllning
    200 g rabarber, tärnad
    200 g jordgubbar, klyftade
    3 dl gräddfil
    1 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 st ägg

    Kardemummakräm
    4 dl crème fraiche
    0.75 dl strösocker
    1 tsk kardemumma, mald
    1 tsk vaniljsocker
    Florsocker

     

    Gör så här

    1. Smeten
    Vispa ägg och socker med elvisp.

    2. Tillsätt ägget.

    3. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.

    4. Rör ner i ägg/smörsmeten.

    5. Tryck ut smeten i 10 portionsformar av porslin ca 1.5 deciliter. (I brist på portionsformar funkar det i värsta fall med en stor form.)

    6. Ställ kallt 20 minuter.

    7. Fyllning
    Sätt ugnen på 225 grader.

    8. Täck bottnarna med frukt.

    9. Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg.

    10. Fördela i formarna.

    11. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter.

    12. Kräm
    Blanda samtliga ingredienser i en bunke och vispa till en tjock kräm.

    13. Ställ kallt fram till serveringen

    14. Vid servering
    Pudra florsocker över och servera med kardemummkrämen.

  • Liknande inlägg

    No Comments

    Leave a Reply