«

»

Apr 03

BB Sophia, vilket magiskt ställe!

BB Sophia! Wow vilket ställe! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en förlossning och dagarna efter skulle vara som de varit. Jag har alltid tänkt mig förlossningen och BB som ett sjukhus med massor av gångar, steril lukt, sjuka människor i övriga byggnaden, stressad personal, folk överallt och hög ljudnivå. BB Sophia är precis tvärt om. Det påminner mer om ett trendigt hotell som är väldigt lugnt och tyst. Spöklikt tyst faktiskt, vilket är riktigt skönt efter en omtumlande förlossningsdag. Just när vi var där stod många rum tomma då det inte verkade födas så många bebisar för tillfället. Eller så har många i Stockholm valt andra ställen vilket känns väldigt konstigt efter att ha varit där och upplevt stället. Personalen var helt underbara och vilken kompetens! Så himla professionella, ödmjuka, vänliga och glada. Flera av dem berättade att de har världens absolut roligaste jobb och att de längtar till sin arbetsplats varje dag. Inte så konstigt då de är handplockade för att ge absolut bästa vården. Skriverierna i tidningarna anser jag är helt obefogade. Jag orkar inte gå in på detaljer men det som står i Aftonbladet ska ni absolut inte lita på. Är ni friska och föder efter vecka 37 (tror jag det var) så finns det inget bättre ställe än det här, det lovar jag er. Jag gillar dessutom att allt finns på ett och samma plan. Det var bara en korridor mellan förlossningsrummet och vårt rum och inte en enda minut var vi ifrån bebisen under hela vistelsen.

Rummen för eftervården var stora och fina med fräsch toalett. En kort korridor bort ligger ett rum med kök, soffa, TV och matbord för de som vill visas bland de andra. Det kändes verkligen att personalen är ett med de som är där för tillfället. En sorts familjär känsla får man och det var flera stycken vi lärde känna lite mer trots den korta tiden. Eftersom det är helpension åt vi både frukost, lunch och middag. Det fanns sex sju olika alternativ att välja mellan och alla maträtter är supergoda så inte ens där blir man det minsta besviken. Jag antar att Hannah skriver lite om dagarna i sin blogg så kika gärna in där om någon dag eller så. Nu ska jag gå och sätta mig och titta lite på mina älsklingar som ligger och sover på sängen.

Tack all personal som fanns där för oss när vår fina Oliver kom till världen. Bebis nummer 210 på BB Sophia.

bb_sophia4 bb_sophia2bb_sophia3  bb_sophia1

6 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Heléne

  Ja nu gick er förlossning bra men bebisen kan trots normal graviditet o förlossning drabbas av olika komplikationer som behöver akutopereras etc och då är det inte säkert. Mamman kan också blöda så hon behöver transfusion och operation och intensivvård. Jag har fött tre barn men valde BB Stockholm som ligger på Danderyds sjukhus för att känna mig trygg om något händer. Jag är förvånad att BB Sophia fick starta. Fin inredning hjälper inte ett sjukt barn.

  1. Philip

   Jag ska inte börja diskutera det här med dig men BB Sophia har 120 liter blod tillgängligt (om jag inte minns fel) vid komplikationer och det finns dessutom inom några meter från förlossningen till skillnad från större sjukhus där de kan finnas i en helt annan del av byggnaden. Tror du barnmorskor och annan personal med tio till tjugo års erfarenhet skulle sätta sin legitimation på spel genom att jobba på ett ställe där de inte kan ge den vård som krävs. Var istället glad att allmänvården får mer platser och ifall det i värsta fall skulle behövas så skickas mamman eller barnet dit.

 2. Heléne

  Mmmm visst men intensivvård har de inte och det kan handla om sekunder för ett litet barn, bara blod räcker inte, inte bara jag som är kritisk. Varför skulle man välja Sophia mot ett större sjukhus? Har en vän vars barn behövde hjärtopererad direkt efter födseln ett oväntat fel och han låg på op-bordet inom ett par minuter, han hade inte klarat transport till sjukhus.

 3. Mikael

  Citat från BB Sophias hemsida:
  ”Det är ett sjukhus där alla kompetenser för barnafödande finns samlade: förlossning, neonatalvård, samt operation, anestesi- och intensivvårdskapacitet.”

  Källa: http://www.bbsophia.se/Start/Det-har-ar-BB-Sophia/Aktuellt-om-BB-Sophia/Aktuellt-om-BB-Sophia/Pressmeddelande/Medier-sprider-grova-felaktigheter-om-BB-Sophia/

  Så vad pratar du om Heléne?

 4. Lina

  Heléne jag undrar lite över din information. Var födde din vän? Göteborg? Det finns 4 kliniker i Sverige som kan operera nyförlösta barn, så oavsett var man föder är chansen stor att man måste transporteras om ens barn behöver akut operation. Jag arbetar på en av sthlms största kliniker och blev sjävklart ledsen när några av mina kollegor slutade för att börja på BB Sophia. Men däremot gör det mig trygg med att där finns mycket kompetent personal! Alla förlossningar har akut rum för snabba stabiliseringar och att transportera mellan kliniker är något ALLA sjukhus gör, VARJE dag… // neo syrra

 5. Sophia

  BRA skrivet där Lina. Det är ju som så att inte fasen skulle personalen fortfarande gå till jobbet på BB Sophia om de inte tycker att det är en säker plats att föda på. Det gäller såklart alla kategorier på kliniken!

  Och precis som du också skriver så går transporter mellan sjukhusen varje dag.. Just för att man samlar ”specialisterna ” på ett och samma ställe.. Till och med intensivvårdspatienter transporteras. Det du! Och det innan denna omtalade kliniken ens var påtänkt. Dock vill jag ändra dessa hjärtspecialiserade sjukhus till 2. För det är endast Lund och Göteborg som utför hjärtoperationer på barn. Detta betyder då att, hör och häpna.. Föds det ett barn på tex Huddinge, Danderyd eller varför inte Solna så… skickas batnet med akuttransport till någon av de två sjukhusen (en bra bit från Sthlm) och blir hjälpta där. Det vet de flesta!
  Så låt oss säga att en nyförlöst kvinna drabbas av en massiv blödning på BB sophia, då har hon snabbt god vård, redan på operationsalen har läkare tillgång av minst 110 enheter blod.. (vilket just denna opsal är den enda i sverige som har) det finns tom blod till sjuka barn.. Neonatologer från flera stora sjukhus i landet..och med tanke på rekryteringen som till stor del skedde från sthlms största kliniker. DU/NI trodde väl inte att det jobbade ”blåbär ” på de sjukhusen? Eller att de lämnade sin kompetens efter sig? Nä vad är eg problemet? Hälsningar en annan del av Sverige

 1. Det långa inlägget om BB Sophia som jag tänkt skriva länge | Elin Josefina

  […] miljön på BB Sophia fruktansvärt fin, med eget stort badkar i varje rum, dubbelsäng i alla rum och tydligen jättegod mat också. Efter att ha hört en del väldigt negativt om SöS BB från en tjej i min mammagrupp som just […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>