Frågor och svar om alkohol och träning

Det är mer regel än undantag att alkohol ska finnas på fester, framför matchen på TV och som avkoppling efter en tuff arbetsdag. Bra eller dåligt? Jag tänkte svara på ett par frågor om just alkohol i kombination med träning.

Hur påverkar alkohol kroppen?

Alkohol påverkar vår kropp genom många olika funktioner. Bland annat påverkas dopaminet och serotoninet. Detta kan i sin tur bidra till att man antingen mår bättre eller sämre, samt att man känner att man vill dricka mer. Detta sker eftersom levern inte orkar rena blodet från all alkohol om man dricker för mycket under en kort tidsintervall. Hjärnan är inte anpassad för att ta emot alkohol på det sättet så det är därför många olika funktioner påverkas. Alkohol är ett gift som kroppen gärna vill bli av med då molekylen lätt tar sig in i cellerna och förstör. Samtidigt kommer dina hjärnreceptorer bli vana vid mängden alkohol och det kommer krävas mer och mer för att uppnå samma berusning.

För att få goda resultat i sin träning, hur ska man göra? Avstå helt från alkohol?

Att avstå helt från alkohol är givetvis det bästa man kan göra. Dock är det långt ifrån alla som kan eller vill det. Att dricka ett glas vin då och då är inget jag anser påverkar träningsresultaten nämnvärt. Ska man tävla eller liknande kan det vara bra att hålla sig helt ifrån men annars får man fundera på vad man värdesätter mest, det sociala eller bra träningsresultat. I vissa kulturer dricker man mindre mängder alkohol för hälsans skull. Det finns forskning som visar att detta skulle stämma men det finns givetvis andra alkoholfria alternativ för att uppnå samma resultat anser jag.

Går det att kombinera alkohol med träningen eller måste man välja antingen eller?

Som personlig tränare är det viktigt att jag tar hänsyn till individens livsstil när vi går igenom mål och förutsättningar. Som jag nämnde tidigare är det alltid bäst att avstå alkohol för optimala resultat. Om man behöver dricka någon gång då och då för att ha det sociala liv man vill finns det givetvis bra och mindre bra sätt att dricka sig berusad på. Se till att äta ordentligt innan och undvik den feta fyllematen som gör mer skada än nytta för kroppen. Sov även ordentligt så din kropp får återhämta sig som den behöver. Mitt svar blir att man kan kombinera alkohol och en aktiv livsstil men då får man ta hänsyn till att resultaten blir därefter.

Är myten ” efter en riktigt fest helg är hela veckans träning gjord helt i onödan” sann? 

Det är en sanning med modifikation. Det beror helt på alkoholdos, träningsnivå, kost, vila och mycket mer. Personligen känner jag att ju äldre jag blir desto längre tid tar återhämtningen efter en fylla. Jag undviker att träna dagen efter och kan känna mig seg även på måndagen om jag dricker en lördag. Jag upplever både styrkeökning och fettförbränning trots att jag druckit mig berusad vid enstaka tillfällen. Dricker man flera dagar i rad finns det mer sanning i myten.

Hur bra är det för kroppen att träna dagen efter fest?

Dagen efter har kroppen en prioritet. Det är att bli av med giftet man hällt i sig kvällen innan. Förmodligen har man inte sovit bra under natten och är väldigt trött och uttorkad. Detta gör att skaderisken ökar markant om man tränar. Personligen tror jag inte det är bra rent psykiskt att inte vara på topp när man tränar. Mitt råd är därför att avstå träning minst ett dygn efter en fylla.

Om man inte kan avstå alkohol? Vilken sort är bäst och har minst kalorier?

Det är en svår fråga. Bäst är väl alkoholen man inte tycker om. Då dricker man inte mer än ”nödvändigt”. Hur många har inte supit sigför fulla på goda drinkar som smakar läsk. Vin innehåller inte så många kalorier jämfört med andra alkoholsorter. Starköl innehåller mindre kalorier per 100 gram men man behöver ofta dricka mer av det så det skulle inte löna sig i längden. Ren sprit gör att du dricker mindre mängd så vad du väljer spelar egentligen ingen roll i slutändan. Du får ofta i dig samma mängd alkohol ändå. Det är ju trots allt berusningen vi svenskar är ute efter. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.