Träna utan tillgång till gym

Sommaren över och oavsett om man vill eller inte så behöver man röra på sig för att inte dega ihop. Tyvärr har de flesta dessutom alldeles för stillasittande jobb idag och bilar, rulltrappor och hissar gör inte saken bättre.

Hur är det då om man inte har ett gymkort men ändå vill komma i form. Det finns mängder av sätt att träna på som är både roliga och effektiva. Mitt första tips är att köpa hem hantlar eller gummiband för att kunna träna i hemmet när man får tid över. Jag kanske inte ska säga tid över för det är jätteviktigt att avsätta tid för träning där man inte bokar in annat oavsett hur omotiverad man än är, men mer om det senare. Med ett gummiband kan man göra de flesta övningarna man annars gör på gymmet. Mitt råd är att sätta ihop ett program utifrån övningar som man både kan googla fram eller leta efter på youtube.

Ett annat bra sätt att träna är med en balansboll. Med en sådan boll kan man göra många övningar och den är extra bra för att stärka bålen, både ytlig och djupare muskulatur. Be om hjälp i butiken eller läs på innan du beställer en via nätet så du får en som passar din längd och ändamål. Bollen kompletteras med fördel med hantlar, TRX band eller gummiband.

Styrketräning i all ära men man behöver även komplettera med konditionsträning för att komma i bra form. Konditionsträning innebär att man rör på sig så pulsen höjs. Hur eller var man gör det spelar egentligen ingen roll, det som skiljer olika träningsformer åt är vilka muskler som involveras och på så sätt blir tränade på köpet. Jag tycker att man ska satsa på det som är roligt. Gillar man tennis eller kanske simning är det bättre att utöva det än att tvinga sig ut i löpspåret. Vill man dock löpa kan man effektivisera det och minska på tiden genom att köra intervaller.

Intervaller kan se ut lite hur som helst. Raksträcka eller uppförsbacke. På cykel eller i löpspåret. Lång eller korta intervaller. Man kan variera i oändlighet. Det viktiga är att man gör upp en plan och håller sig till den. Se bara till att ha en bra plan innan du beger dig ut. Det är få som håller motivationen uppe om de bara beger sig ut och ska bestämma på plats hur träningen ska se ut.

På tal om att planera, det är jätteviktigt att veta varför man tränar och vad man vill få ut av det. Sätt dig och anteckna dina huvudmål och bryt gärna ner dem i delmål. Kan du så bestäm datum då du ska ha nått dem men det är inget man måste göra då det kan vara svårt att veta hur kroppen kommer att svara på träningen i början.

När det gäller kosten måste du även där bestämma dig för vad du vill uppnå. Vill du äta mer hälsosamt men behålla vikten eller vill du gå ner i vikt så effektivt som möjligt. För viktnedgång räcker det för de flesta att se över kaloriintaget för en dag och jämföra det med hur mycket man gör av med. Det finns enkla förklaringar hur man tar reda på hur mycket man förbrukar per dag, det är bara att googla. För viktminskning behöver man minska intaget en aning för att kroppen ska börja ta av fettreserverna. Det kan vara en fördel att dra ner på kolhydratsintaget en aning då många upplever att de har lättare att gå ner i vikt då. En del lägger om kosten totalt och undviker kolhydraterna helt och hållet. Ska man följa lchf (low carb high fat) bör man läsa på innan så man inte gör fel från början. Många missar till exempel att man inte ska äta någon frukt. Lugn, man får i sig vitaminer och mineraler från mycket annat så det är ingen fara. Läs mer om LCHF på lchfklubben.se.

Sist men inte minst rekommenderar jag att man väger och mäter sig med måttband vid start och gärna under resans gång för att se att det går åt rätt håll. Det är svårt att själv se effekterna av träningen och kosten då man förmodligen ser sig i spegeln varje dag. Att mäta midjan och märka att man minskat med x antal centimeter är en bra morot för att orka kämpa vidare. Se till att inte bli manisk bara. Det är viktigt att låta det ta sin tid men ska man veta att det händer något bör man stämma av med jämna mellanrum med både vågen och måttbandet. Kom ihåg att om du styrketränar samtidigt kan det hända att vågen inte visar så mycket minskning men man bränner fett ändå så det är bara att köra på.

Kort och gott finns det inga genvägar till en hälsosam och stark kropp om man har ett relativt lugnt jobb. Det gäller att röra på sig och tänka på vad man stoppar i sig. Det viktiga är att hitta en balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.