Fett fett fett…

Jag får ofta höra att de som provat LCHF och inte gillar kosthållningen klagar på att det är för mycket fett och att de mår dåligt av det. Jag vill bara poängtera att man inte behöver frossa i fett. Fettet ska ökas en aning om man inte känner att man blir mätt eller att man inte orkar med det man ska göra under dagen. Vill man gå ner i vikt är inte en total mättnadskänsla att eftersträva heller anser jag. Visst, man ska inte gå runt med kurrande mage men inte heller vara mätt hela tiden. Man ska lära sig tycka om hungern och förstå att det är kroppens sätt att tala om att man äter för lite och att den är tvungen att använda fettdepåerna för att man ska orka med jobb, vardag och träning. Personligen får jag en kick av att känna lätt hunger när jag går på diet. Det känns som att man är på väg åt rätt håll. Givetvis ser jag till att inte ligga på för stort underskott av energi och dessutom fortsätter jag belasta musklerna med så tung belastning som det går för att ge dem rätt signaler, dvs att de inte ska brytas ner och användas som energi. De behövs ju fortfarande och jag ger dem den mängd protein som de fortfarande är i behov av.

Hur som helst handlar det inte om att sitta och sleva i sig smör och köpa hem en låda bacon bara för att man bestämmer sig för att äta enligt LCHF. Jag vet att tidningarna är en bidragande faktor till att folk tror att det är så. Tittar man tillbaka något år riktades all uppmärksamhet åt att fettet minsann inte är farligt och att man kan frossa i det. Nu har fetthysterin lagt sig och man fokuserar mer på bra livsmedel med en bra fördelning mellan näringsämnena och de individuella förutsättningarna människor har för att hitta den metod som passar den särskilda individen. Därav strikt, moderat och liberal LCHF.
LCHF är på väg åt rätt håll och det tycker jag är bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.