Mina tankar kring Katrins inlägg om SATS…

Okej, ni var några som trots allt undrar hur jag ställer mig till Katrins inlägg om SATS. Jag tänker inte försvara hennes sätt att skriva själva inlägget men min personliga åsikt är att man kan tycka att kampanjen är lite ”fel” från flera olika synvinklar. Även fast tjejen i fråga inte är direkt smal och jag har svårt att tänka mig att majoriteten av de som ser affischen känner att den inspirerar dem vill jag inte gå in på hennes form. Det är uppenbarligen en kampanj för otränade(?) att identifiera sig snarare än att motiveras eller inspireras av personen i fråga. Det är ett bra sätt att marknadsföra ett gym som erbjuder alla att komma att träna oavsett bakgrund. Problemet är bara deras lilla text om att hon varit medlem sedan 1999. Visst, det skulle kunna vara så att hon varit medlem men inte kunnat träna ordentligt under alla år. Jag tycker en reklamaffisch ska vara tydlig i sitt budskap och uppenbarligen har texten kunnat feltolkas, annars skulle det inte blivit den debatt som varit.

Jag vet inte hur det är på SATS men under de år jag jobbade på World Class blev jag instruerad att hålla koll på medlemmar som inte tränade regelbundet, inte fick bra resultat eller kanske tränade fel. Det var då min uppgift att boka in dem på coaching för att gå igenom deras träningsupplägg och se till att de lyckades. Medlemmar som inte får resultat tappar motivationen och slutar sedan träna. Långt ifrån alla fastnar på gymmet i åratal utan att säga upp medlemskapet utan de flesta avslutar det när bindningstiden går ut. Med andra ord tjänar gymmen mer på att medlemmarna tränar regelbundet, får resultat och lär sig hur man tränar rätt i många år framöver. Att ett gym väljer att skylta med att så många år inte gett en mer vältränad kropp förbryllar mig. Åter igen, i marknadsföringssyfte – inte i att jag ifrågasätter tjejens dagsform.

Jag vill veta, hur många av er lockas av en liknande affisch och känner att ni vill teckna ett medlemskap och komma i ert livs form? Personligen hade jag hellre velat se en tränad med mindre kroppsfett eller mer atletisk person, men det är ju bra att vi alla är olika.

Förresten, jag har nog aldrig träffat en kvinna som vill komma i form (läs gå ner i vikt) och inte frågat mig – hur lång tid kommer det att ta? Majoriteten är nämligen väldigt tidsfixerade. Hade jag sagt att det tar mer än ett halvår hade de sett sig om efter en annan PT, oavsett slutmål.

Det är vad jag har för tankar om deras reklamkampanj. Den är bra för att hitta en annan publik, men i deras fall hade jag nog skippat texten om hur länge hon varit medlem. Mina tankar vågade jag nämligen inte blogga om efter att ha sett affischen (efter en väns inrådan) utan min kära vän Katrin fick dra det lasset istället och ja, ni såg vad som hände.

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • anonym22 november, 2012 kl. 07:25
  • Svara

  jag håller med dig till 100%

  • D22 november, 2012 kl. 07:53
  • Svara

  SATS-bilden väcker ingen som helst träningsmotivation hos mig. En tjej med magrutor däremot, då hade jag bott på gymmet för att åstadkomma något liknande!

  • T22 november, 2012 kl. 09:16
  • Svara

  För att motivera mig krävs något att se upp till, det värsta jag vet när man går på pass är när man själv är mer vältränad och starkare än instruktören, det ger mig noll motivation. Ser jag någon i gymmet som är starkare och mer vältränad så blir jag pepprad att uppnå samma resultat. Tycker att SATS för att tilltala alla skulle ha olika posters med olika människor som är olika tränade med budskapet att alla kan träna på SATS oavsett fysisk status, nu känns reklamen precis som du skriver riktad till ”mindre tränade” och ger noll motivation till en träningsnörd! Å andra sidan hittar ju vi träningsnördar till gymmet ändå!!!

  • Lisa22 november, 2012 kl. 12:59
  • Svara

  SATS bilden ger mig noll träningsmotivation! Som marknadsförare tycker jag att de har misslyckats med sitt budskap. Håller med ovanstående att SATS borde satsat på fler posters med olika ideal. Katrins ordval kanske inte var de bästa, men förstår hennes budskap och håller med henne.

  • malin22 november, 2012 kl. 17:59
  • Svara

  Vet du nåt om hur hon såg ut innan 1999? och även fast hon såg exakt likadan ut då, när blev det fel att träna av anledningen att det är roligt, att det är bra för hälsan (oavsett vikt), att det ger mer ork m.m.??? måste man alltid träna för att gå ner i vikt och se resultat?? vilka resultat är det du är ute efter om inte en snyggare kropp, mindre midjemått och större magrutor? det finns människor som tränar av andra anledningar och personligen blir jag inte nåt inspirerad av inoljade magrutor när jag inser att man då måste lägga ner mycket mycket mycket mer tid än vad jag vill på träning. jag blir inspirerad av människor som hittat glädjen i träningen och fortsätter år ut och år in för att de tycker det är roligt och antagligen upplever någon hälsovinst av det!

  • Kristina22 november, 2012 kl. 19:00
  • Svara

  Tycker att det va en helt okey bild, vi är alla olika och den bilden får mig att känna mig välkommen och ger mig faktiskt modet att gå in på gymmet, super tränade människor kan vara skrämmande för en soffpotatis. 13 år på gymmet jätte bra och tänk på att en kvinnas former och fokus har en tendens att förändras genom åren eftersom vi föder barn.
  Jag antar att alla olika bilder i den här kampanjen ska tilltala olika grupper av människor kanske en idé är att se på helheten

  • Jenny23 november, 2012 kl. 20:16
  • Svara

  Jag tycker att träning i de flesta former är bra. Själv vill jag uppnå resultat i form av viktminskning och få finare kropp, och är beredd att satsa mycket för att få det. Däremot inspireras jag verkligen inte av supertrimmade personer på reklamaffisher då det för mig känns otroligt svårt att någonsin kunna få en sådan form. Jag tycker att det är viktigt att tänka på att alla tränar av olika orsaker och att glädjen som man får ut av träningen är något av det viktigaste för att just fortsätta träna. Tjejen på reklamen kanske inte strävar efter en smal och perfekt kropp, men hon verkar ju må väldigt bra av att träna på sin nivå. Borde väl vara huvudsaken. Jag tror att många fler vågar sig iväg till gym och träningslokaler om man ser att alla typer av människor är ”välkomna” dit. Om man är oerhört resultatinriktad så väljer man väl att träna med en pt eller på annat sätt skaffa sig den kunskap som man behöver för att nå sina mål. Och då har man väl även tillräckligt med vett för att förstå att flera års fokuserad träning kan ge mer resultat än vad som visas på denna reklam?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.