Kan muskler bli fett?

Har tränat relativt mycket tidigare, ca 4-5ggr i veckan. Det senaste halvåret har det tyvärr inte blivit någonting alls.
Upplever mej själv nu som lönnfet,slapp och bra mycket kraftigare än vad jag var innan jag jag började träna för ca 4år sedan. Stämmer det som man brukar säga att muskler omvandlas till fett om man slutar att vara aktiv eller är det en skröna?
Vidablick

SVAR: Man hamnar ibland i perioder då man av olika anledningar inte har möjlighet att träna. Det som händer då är att musklerna inte belastas på samma sätt som förut och när de inte används minskar volymen/hårdheten/styrkan en aning. Muskler kräver energi dygnet runt så det är inte så konstigt att kroppen gör sig av med dem om de inte används. Mindre muskler innebär att du hamnar på ett kaloriplus om du äter lika mycket som förut. Det gör i sin tur att du kommer att lägga på dig fett så småningom. För att undvika det här kan du öka vardagsmotionen och minska matintaget en aning de perioder du inte hinner ta dig till gymmet så riskerar du inte att lägga på dig fett. Svaret på din fråga blir alltså att nej, muskler kan inte omvandlas till fett.

1 kommentar

  1. Hej! Tycker det är himla bra att du svara på frågor på din blogg (som jag för övrigt följer) och skulle uppskatta om du vill svara på min :) Enligt LCHF är det ju okej att äta RÄTT fett i en viss mängd för att det mättar bra. Läser man fitness-bloggar, skrivna av personer som träning riktigt mycket/hårt och kanske tom. tävlar i det, så märker man ganska så snart att varje person försöker få i sig så LTE fett som möjligt. Jag har absolut inga tävlingsmål, men däremot vill jag bli av med ”det sista” på mage och lår. Jag äter mycket protein (pulver,lax,kött osv.), i stort sett aldrig ris/pasta/potatis, mycket grönsaker. Och aioli är något jag på senaste tid fastnat för. Jag hittade en variant utan socker men det innehåller ju mycket fett och min fråga är: Är det okej att äta det när man försöker bli av med ”det sista”? Eller ska jag försöka få i mig så lite fett som möjligt och istället fokusera mer på protein?

    MVH / J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.