Stefan ska köra en Ironman efter att ha slutat röka och snusa

Att köra en Ironman är kaxigt, och när man gör det för en god sak bli det ännu häftigare. Det finns en kille, som inte tror att något är omöjligt. Han heter Stefan Elings, jobbar som yrkseschaufför och bor i Borlänge. På nyår 2011/2012 valde Stefan att sluta med all tobak, både cigg och snus. Men inte nog med det, han bestämde samtidigt att han skulle köra en Ironman (världens tuffaste Triathlon-tävling) hösten 2013, bara för att bevisa för alla att ingenting är omöjligt.

Samtidigt ville Stefan hjälpa andra. Han vill inte att unga ska börja använda tobak, och valde därför att starta en insamling via Inspons, till förmån för A Non Smoking Generation, i samband med sin Ironman-utmaning. Alla som vill kan alltså visa att de hejar på Stefan och tror på hans satsning genom att skänka valfri summa på www.inspons.se/Profil/183 och då går pengarna till A Non Smoking Generation så att de kan fortsätta sitt arbete med att få unga att inte börja använda tobak.

 

Stefan själv säger ”Kan min historia få någon att tänka till och göra en livsstilsförändring så är jag mer än nöjd”.
Jag stödjer A Non Smoking Generation som ni kanske sett här i bloggen. Jag gillar deras arbete och tycker dessutom att fler borde göra som jag och försöka bidra med något för att få ett rökfritt Sverige. De frågade mig nyligen om jag som personlig tränare har några tips som jag vill ge till Stefan såhär i sluttampen på hans intensiva träning.

Jag tycker att det är grymt att Stefan valt att offentliggöra sin prestation som han gjort. Många behöver ögonen på sig för att klara göra något som de tidigare inte kunnat. Problemet är bara att pressen ibland kan bli för stor och att motivationen försvinner istället. I hans fall har det inte blivit så utan han är supertaggad inför utmaningen.

Mitt råd är att vara väldigt målfokuserad. Trots att tävlingen börjar närma sig är det viktigt att fortsätta sätta upp delmål och göra sig påmind om varför man gör det man gör. Att få hjälpa unga och vuxna att sluta röka är guld värt och det är det som driver honom. På köpet får han dessutom en starkare och friskare kropp.

Det är även bra att ta hjälp av kunniga inom de olika områdena för att få hjälp med tekniken. Simning, cykling och löpning är tre olika träningsformer som kräver det bästa av utövaren för att klara de extrema avstånden som det handlar om.
Kosten är även den en viktig faktor. Dagarna innan behöver jag inte gå in på just nu men fram till dess är det viktigt att hålla ett högt proteinintag så musklerna inte används som bränsle och även kaloriintaget behöver vara högt då det går åt enorma mängder energi för att förbereda sig inför tävlingen.

Jag är säker på att Stefan kommer att klara av det här och ingen kommer att vara stoltare än han själv och alla icke rökare när han tar sig i mål.

Lycka till nu Stefan!

ps. Läs gärna mitt förra inlägg om rökning här:

https://ptphilip.se/2013/03/alltsa-rokning-fattar-inte-hur-kan-ni/ 

2 kommentarer

 1. Grymt bra insats av han!

  • Anna18 mars, 2013 kl. 20:53
  • Svara

  Hej!

  Min man är 190cm, väger mellan 70-75kg .. Hög fettförbränning, äter massor men lägger inte på sig något…Han kämpar o kämpar Men det händer inte så mycket..

  Undrar om du har något tips på hur just han kan gå upp i vikt.?? Vad ska han dricka, äta?.. Jag har köpt hem bulk åt honom och ett tag när han åt det flitigt så gick han väl upp ett par kg, men på hans längd så är det mer som ska till för att han ska lägga på sig…

  Han gjorde hälsotest på jobbet och hade jättebra värden men …. Killen vill gå upp 10-15kg…

  Mvh/ Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.