Välj rätt sko när du tränar

Det ställs stora krav på foten och fotleden. De ska bära upp kroppstyngden och samtidigt förflytta den. När du väljer skor måste du ta hänsyn till ett flertal detaljer.

Några av dessa är underlag, idrottsgren och väder. Det rekommenderas att man väljer en sko som är ändamålsanpassad, även om den är något dyrare.

I en fot finns 26 olika ben, som alla tillsammans med ledband fungerar som en fjäder. Vid belastning sker därför en fjädrande sänkning av fotvalvet. Skorna man bär bör innehålla en sula som är konstruerad efter denna princip med hjälp av olika stötupptagande material.

Att skosulan isolerar från kyla och avstöter vätska kan vara bra om man idrottar utomhus. Likaså är det bra om den är utrustad med räfflor eller dubbar om man rör sig på halt underlag.

Innersulan bör vara av ett mjukt material som förhindrar uppkomst av förhårdnader och skavsår.

Är man en idrottsutövare som löptränar långa distanser och lätt får problem med hälsenan bör man välja ett par skor med en klackförhöjning. Det innebär en förhöjning på 10-20 mm i förhållande till resten av sulan. På så sätt avlastar man senan. Detta är bra efter en bristning eller vid besvär i uppbyggnadsfasen. Har man däremot inga besvär bör man undvika en klackförhöjning.

Snörningen bör vara fast men utan att ge tryck. Därför bör plösen vara mjuk och elastisk. Ett material som inte är halt minskar dessutom risken för sladdrighet, som i sin tur kan leda till vrickningar.

Genom att använda en sko lagom stor att ge rörligt utrymme för tårna förhindrar uppkomsten av nageltrång. Genom att byta skor ofta förhindrar man att de förstörs av det svett som fötterna utsöndrar. Män är särskilt drabbade. När man inte har dem på sig det en fördel att de får vila med ett skoblock. Genom att hålla dem rena och putsade kan man förlänga livslängden till det dubbla.

Har du problem att hitta en sko som passar dig och dina ändamål bör du uppsöka en ortopedverkstad via din ortopedkirurg. Du har då möjlighet att få ett inlägg som passar just dig. Idag finns det även speciella butiker som filmar din gång och läser av din fots struktur för att på så sätt erbjuda dig en speciellt utformad sko.

Tips: På vintern när vägarna blir hala kan ett par broddar eller påtagbara dubbar vara en värdefull investering. Då kan du fortsätta att promenera utan att vara rädd för att halka eller falla. Du får på så sätt en mer avslappnad gång och minskar risken för onödiga muskelspänningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.