Dags att börja träna på gym?

Har du bestämt dig för att börja träna på gym?
Då kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att börja sitt nya liv. Vilka kläder, vilket gym, vad ska man äta för mat… frågorna är många. Du kan känna dig lugn! Här har du en guide till gymvärlden för dig som aldrig lyft en hantel tidigare.

Så vart börjar man om man vill ta steget in i gymvärlden?
Först och främst ska man ta reda på varför man vill börja träna. Har sjukgymnasten rekommenderat dig det? Vill du komma i form? Kanske bränna fett eller bara stärka muskulaturen.

När du väl bestämt dig varför du vill börja är det dags att fundera på var du vill träna och vilken sorts gym du vill bli medlem på. Gärna något som ligger nära din bostad eller arbetsplats. Nästa steg blir att utforska vad de har att erbjuda. Är det ett källargym för inbitna gymråttor eller en exklusiv hälsoklubb för de trendmedvetna.

Om du hittat gymmet du vill träna på ska du ta reda på vilka tjänster som erbjuds. Håll utkik efter fria tillfällen med en instruktör, bastu, personliga tränare, vilka gruppträningsklasser som erbjuds och framförallt vad det kostar att träna där. Ett dyrt gym behöver inte alltid vara bättre än de billigare. Nackdelen med de billigare gymmen är att de ofta har äldre maskiner som i vissa fall kan vara svåra att använda av nybörjare. Då är det extra viktigt att få hjälp av en instruktör.

Vad ska du då ha på dig när du besöker gymmet?
Självklart ska du ta på dig kläder du känner dig bekväm i. Visst kan det vara mysigt att träna i sina gamla träningskläder från 80-talet, men jag rekommenderar att du inhandlar ett par nya träningskläder i ett bra svettavvisande material. Skorna bör vara anpassade för att användas inomhus. Att använda sina uteskor är bannlyst på de flesta gym. Ska du dessutom köra gruppträning eller löpa i dem bör du rådgöra med din sportaffär om vad som passar dig bäst.

När du väl tagit dig till gymmet första gången är det dags att börja träna. Se till att du får en instruktion om hur just du ska träna för att minimera skaderisken. Varför inte passa på att anlita en personlig tränare för att få bästa möjliga start på ditt nya liv. Variation är alltid den bästa träningen. Gå på några gruppträningsklasser som inte är allt för ansträngande och i gymmet på egen hand någon dag i veckan. Detta kommer att ge dig en superbra start.

När du börjar träna kommer du att märka att du blir piggare och gladare som person.
Du kommer även märka att dina hungerskänslor ökar. Har man fettförbränning som mål kan de flesta fortsätta äta som förut eftersom träningen kommer att bränna kalorierna som krävs för att gå ner i vikt. Ska du däremot bygga muskler rekommenderas att du äter lite extra för att kompensera energiåtgången under träningen och ge kroppen en chans att bygga upp muskulaturen.

Som jag nämnde förut – variera din träning och gör det du tycker är kul så ska du se att resultaten kommer! Glöm inte att sätta upp tydliga mål och mät dina framgångar med måttband, våg, träningsdagbok och liknande.

Kör hårt!

1 kommentar

    • Lena Limér1 november, 2012 kl. 10:03
    • Svara

    Hej. Jag har börjat träna på gym nu i ca 6 månader och mår prima, jag är inte ute efter att gå ner i vikt utan att få fastare hud, jag är inte tjock utan behöver trimma kroppen, nu tränar jag ben ,rygg och mage en dag, andra dagen tränar jag biceps, triceps bröst, axlar och mage. Jag känner att detta inte är den ultimata upplägget på träningen blir trött i armarna, jag tränar ca 4 ggr i veckan, kan du tipsa mig om hur jag ska lägga upp min träning, ett bra schema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.