Michelle gästbloggar om begreppet bra och dålig mat

Jag bad min vän Michelle Stråhle som arbetar som kostrådgivare att gästblogga här, vilket hon gärna ville göra. Här är hennes inlägg om bra respektive dålig mat.

Vad är egentligen bra mat?

Jag tänkte diskutera och resonera lite kring begreppet ”Bra Mat”.

Som kostrådgivare men även som privatperson får jag många frågor om mat. De flesta människor vill gärna veta vilka livsmedel som dom ska äta och vilka dom inte ska äta. Många vill även veta hur mycket man ska äta. Sällan frågar sig personer ”varför ska jag äta detta?”

Enkelt sagt så finns det inga genvägar till att nå sin drömfysik. En stark kropp kräver att man lägger ner energi, tid, engagemang och lite vilja. Därför går träning hand i hand med kost och ens livsmedelskunskap.

Jag brukar säga till människor att ”det finns inga livsmedel som är så bra att du bara kan äta dom och det finns inga livsmedel som är så dåliga att du inte kan äta dom ibland”.

För att gå tillbaka till resonemanget bra vs. dålig mat så vill jag poängtera att allt hör samman med din målsättning. En person som har som mål att gå upp i vikt/muskelmassa tjänar på att äta mycket och kan med fördel äta snabba kolhydrater så som pasta och vitt bröd. Denne kan även med fördel dricka sina kalorier dvs dricka mycket juice och mjölk.
En person som däremot vill ner i vikt tjänar på att dra ner på dom snabba kolhydraterna och lägga mer fokus på långsamma kolhydrater så som potatis och quinoa.

Låt oss ta banan som exempel. Bananer har varit i ropet rätt länge och denna gula söta frukt har fått oförskämt dåligt rykte. Den sägs innehålla jättemycket kolhydrater och fruktsocker. Jo men visst är det så. En banan går loss på ca 20 g. kolhydrater. Men behöver det nödvändigtvis vara dåligt?
Jag tycker man har virrat bort sig själv i diskussionen. Istället för att se till helheten så pekar man ut enstaka livsmedel och sätter en ”äta inte stämpel” på dem. Men i slutändan är det helheten/sammansättningen som spelar roll när det gäller ens fysisk och hur vi faktiskt mår och inte enstaka livsmedel.
En aktiv person som tränar kanske 2-3 gånger i veckan och som äter en balanserad kost med vitaminer/mineraler/kolhydrater/protein och fett. Kan denna äta en banan? Svar JA. Det är inte den enskilda bananen som kommer göra personen fet eller att den inte når sina mål utan det är sammansättningen av måltider.

Däremot om du är 70 år gamal, rätt inaktiv och har kanske till och med diabetes. Då kan du med fördel låta blir att äta en banan klockan 20 på kvällen för den blodsockerhöjningen behöver inte denna person.
Jag tror ni förstår vart jag vill komma med resonemanget bra vs. dåligt. Allting går alltid tillbaka till ”i relation till vadå?”, ”hur ser helheten ut?”, ”vad är ditt mål?”, ”hur ofta äter du x livsmedel”, ”vad har du gjort? tränat? suttit hemma?”

Det man däremot bör tänka på är näringsinnehållet i livsmedlet. Man säger att:
”Energi säger väldigt mycket om hur en person ser ut på utsidan medan näringsinnehållet säger väldigt mycket om hur en person mår på insidan”.

Ett livsmedel kan alltså innehålla väldigt mycket energi men väldigt lite näring t.ex. chips. (mindre bra livsmedel) Sedan finns det livsmedel som innehåller mycket av bägge delarna t.ex. nötter. (bättre livsmedel) Så ta gärna en titt på innehållsförteckningen nästa gång ni handlar mat. Den ingrediens som står först är det som det finns mest av i produkten.
Till sist vill jag även säga att mat är trots allt bara mat. Låt oss inte göra det mer komplicerat än vad det är.

Några tips att ha med i bagaget:
– Se till helheten och inte enskilda livsmedel- i slutändan är det inte det enskilda livsmedlet som gör dig fet/omuskulös/smal/sjuk/trött etc. utan det är helheten som avgör.

– Du är du och jag är jag- vad som fungerar för en person kanske inte fungerar på en annan.

– Näring vs. Energi.

– Alla människor har olika fysiologiska förutsättningar.

– Vad är din målsättning?


Michelle Stråhle
http://michelleshalsa.myshowroom.se/

3 kommentarer

  • Linda16 maj, 2013 kl. 05:50
  • Svara

  Tack för ett bra inlägg, tydligt och enkelt. Ska försöka ta detta med mig när jag väljer mat i fortsättningen. Det är sångarn här info som vi som inte kan mat behöver få lära oss

 1. Tack Linda. Mat och konsten att välja ”rätt” blir så mycket lättare om man vet varför man väljer ett livsmedel och även har lite livsmedelkunskap. Lycka till :)
  Michelle

  • MAJA16 maj, 2013 kl. 10:20
  • Svara

  Bra inlägg :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.