Sofia Nordqvist gick ner över 50 kilo på fem månader

Hannah har intervjuat en tjej som heter Sofia som har gjort en otrolig viktresa. Nedan berättar hon om hur hon fått ner sina 130 kilo till dagens vikt.

Hej Sofia, berätta kort om dig själv.

Hallå! Jag heter Sofia Nordqvist och jobbar som undersköterska på ett demensboende och bor i Stockholm, 23 år och precis funnit mitt nya liv och livsstil med mat och träning som jag verkligen brinner för. Det kunde man inte tro för 5 månader sedan då jag vägde över 130 kg och mestadels satt hemma. Det är som jag fått tillbaka livsgnistan, glädjen och fått tillbaka ett socialt liv, ett liv som bara var en dröm förut som nu äntligen har blivit verklighet så jag njuter varje dag och är tacksam att kunna leva igen!

Du har gjort en otrolig viktresa på kort tid, berätta vad du fått för resultat.

Tack! jag vägde över 130 kg, var rätt deprimerad och åt godis varje dag och min stora last var coca cola som jag hällde i mig som vatten. 1a januari i år så bestämde jag mig, jag var så trött på mig själv och mina ovanor som jag skapat under flera år och ändrade om min kost och började träna, hittills under 5 månader så har jag gått ned över 50 kilo, en otrolig lättnad!

Hur har du gått till väga för att nå dit?

Jag äter 6 små mål om dagen och tränar varje dag förutom när jag jobbar natt (det får va mina vilodagar så kroppen hinner ikapp och ta igen sig)

Vad har du valt för kosthållning under din viktminskning?

Jag äter ingen fet mat eller socker, äter mer protein än grönsaker och kolhydrater. Får endast i mig bra fetter från nötter och avokado till exempel och är noga med att äta ungefär var tredje timma och inte fuska eller missa något mål.

Har du någon eller några favoriträtter?

Älskar lax och kyckling! Bra fetter och protein! man kan göra så mycket olika med just kyckling och lax, grytor, grilla, steka, ugn , sallader osv. Variation är bra så man inte tröttnar och då känns det inte heller som en jobbig diet som är jobbig att hålla. Jag brukar tänka att jag kan äta allt men halva portionen och nyckelhålsmärkta produkter.

Har du tränat mycket?

Ja, jag går på gym varje dag förutom när jag jobbar. när jag vaknar äter jag alltid en stadig frukost, t.ex. fil/keso och ett knäckebröd med protein pålägg (kalkon är facvoriten sedan tar jag mig ut på 1 timmes Powewalk! sedan under dagen går jag till gymmet och börjar alltid med 15 min kondition för att värma upp och sedan 1 timmas gym (delar upp kroppen varje dag så man inte kör igenom hela kroppen hela tiden vilket ger bättre resultat)
Har du ätit några kosttillskott?

Eftersom jag äter små mål 6 ggr om dagen så är det viktigt att få i sig all näring, så jag äter extra järn tabletter, multivitamin och b12 och folsyra (vilket är bra för oss tjejer då kroppen fokuserar på den lilla näringen man får i sig när man tränar)

Vad har varit tuffast under din viktminskningsperiod?

Att hålla sig borta från choklad!! det har alltid varit min stora last, i början var det jättejobbigt och kände mig så tråkig och strikt men nu har det blivit en livsstil och jag brukar tänka att jag är värd mer än att trycka i mig socker som bara förstör kroppen. Man unnar sig inte och är snäll mot sig själv genom att äta godis utan bara elak och jag hatar inte mig själv, jag tycker om mig och min kropp därför låter jag bli! Nu lever jag som vem som helst och mår så himla mycket bättre utan allt socker och onödigt fett! men än idag så kan det va jobbigt när mina vänner äter någon god efterrätt men för mig finns det inget val då godsaker var som ett missbruk för mig och jag vill ta hand om min kropp och leva länge!

Vad har du för mål framöver?

Mitt mål är att vara nöjd med mig själv och må bra! Jag är inte så fokuserad på utseendet, visst vill man se bra ut också men det jag sagt till mig själv är att kunna ha bikini i sommar första gången i hela mitt liv så kommer jag nog gråta av glädje. Kunna vara stolt, öppen och glad och inte gömma mig bakom massa kläder för jag skäms..mitt nya liv är här och visar stolt upp mig och står för den jag är! Bara det är en vinst att jag börjat gå utan koftor och jacka utomhus i linne vilket jag aldrig gjort förut.

Har du några tips till Philips läsare?

Om du vill gå ned i vikt, börja gå ut och gå och tänk på vad du stoppar i dig, man behöver inte vara så strikt som jag är eller träna varje dag och gör det för dig själv och att du vill må bra, inte för hur du vill se ut eller någon annan! Det man måste ändra på innan man kommer igång är sitt eget tänkande, positivt tänkande har mer kraft än vad man tror! för det du tänker och utstrålar, det är det du kommer leva efter så då är det bättre att leva ett liv med glädje, sunda val och unna sin kropp motion för det är du värd!

Namn: Sofia Nordqvist
Ålder: 23
Familj: Mina underbara motiverande vänner som stöttar mig i min resa och gjort från dag 1, mamma, pappa, 3 syskon och kanske snart någon pojkvän haha nu när man vågar sig ut i dejting vimlet!
Yrke: undersköterska
Gillar: humor, skratta, träning, resa, skriva, mediala saker
Ogillar: negativitet och mobbning
Blogg/instagram: blogg om mobbning tankaravfia.blogg.se / blogg om min resa finest.se/fianordqvist
Instagram: fianordqvist

Vill du också berätta om din viktresa eller något annat intressant så maila Hannah på assistent@lailani.se.