Idag hände det något stort

gravid_vecka_21

En milstolpe i mitt liv! Idag kände jag vår son sparka för första gången. Det är en sak att se honom på en skärm, en sak att höra hjärtljuden eller läsa om hur han utvecklas men att få känna honom trycka ut min hand som jag håller på hennes mage med sin fot är en helt underbar känsla. Jag kan inte fatta att han är hela 25 cm lång där inne och väger över 400 gram i slutet av veckan.

Den här veckan är det vecka 21 och nu är det nedräkning från mitten. Det är skönt att jul och nyår kommer snart för då går tiden fortare. Vi vet ju alla hur snabbt tiden går fram till fjärde advent. Under julhelgen tänker man på annat och i Januari är det full rulle med allt igen.

Vecka 21: Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.

Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.

 

1 kommentar

  • Johanna20 november, 2013 kl. 09:36
  • Svara

  Det låter underbart att få känna sparkarna för första gången! Grattis till er!:)
  Har ett önskemål ang bloggämne/ett inlägg. Själv tränar jag styrketräning flera ggr/vecka o anv mig av olika tillskott som de flesta träningsfreaks:) är förhoppningsvis snart i samma lyckorus som er men vet inte säkert ännu men iaf… Skulle va intressant att få läsa om tillskott och graviditet, vad ska man undvika och vad är helt ok att inta? När man väl blir gravid. Har din sambo också en blogg? Kanske hon har skrivit om detta redan? Vad har du för åsikter om styrketräning när man är gravid, tips på anpassade övningar etc.?
  tänkte att du är mer insatt i just detta nu när ni väntar barn :)
  All lycka till er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.