Nu under mellandagarna vill många lyxa till det med maten. Därför tänkte jag publicera en trerätters middag ni kan laga hemma. Bilderna är tagna av Jennifer Sandström.
Smaklig måltid!
Chilimarinerade räkor med fetaost
Enkelt och gott! Serveras med machésallad och ett vitlöksbröd.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 35 min
Marinad
1 dl olivolja
0.5 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 st finhackade vitlöksklyftor
2 blad hackad färsk basilika
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Räkblandning
400 g räkor med skal
1 st liten gul hackad paprika
100 g tärnad fetaost
100 g skuren machésallad
1 st citron, i klyftor
Vitlöksbröd
1 st ciabattabröd som skivas
1 st vitlöksklyfta finhackad
2 msk olivolja
Gör så här
1. Marinad: Blanda oljan med chilisåsen och balsamvinägern. Finhacka vitlöken och hacka basilikan. Lägg det i skålen tillsätt salt och svartpeppar.
2. Räkblandning: Skala räkorna och skär paprikan i räkstora bitar. Vänd i räkorna och paprikan i marinaden och låt stå svalt minst 30 minuter, gärna längre. Tärna fetaosten och vänd ner den i räkblandningen. Fördela på 4 assietter lägg rikligt med Machésallad bredvid och garnera med en citronklyfta.
3. Vitlöksbröd: Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlökshacket och skiva brödet i 4 skivor. Stek 2 minuter på varje sida. Lägg brödet på assietten och servera genast.
Indisk kycklinggryta med kardemumma/kanel-ris & raita
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Ingredienser
300 g kyckling
0.5 hackad röd chili
3 dl grädde
3 st salladslökar
1 st gul eller röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk hackad ingefära
0.5 dl hackad koriander
1 st hackad vitlöksklyfta
2 tsk garam masala
4 dl basmatiris
kardemumma, hela kärnor
1 st kanelstång
gurkmeja
Raita:
0.5 gurka
1 burk matlagningsyoghurt
0.5 dl mynta
ev. vitlök
Tips
Basmatiris klibbar mindre än andra rissorter och doftar väldigt gott.
Naanbröd finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller specialaffärer.
Gör så här
1. Mät upp riset och lägg det i dubbla mängden kallt vatten, 8 deciliter. Tillsätt kanelstång, några kardemummakärnor och lite gurkmeja. Salta lätt och låt det koka upp.
2. Bryn kycklingen i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. Krydda med garam masala, koriander och ingefära.
3. Häll i grädden och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar.
4. Raita: Strimla gurkan och blanda den med matlagningsyoghurten. Strimla myntan och blanda i. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera kycklingen tillsammans med det kryddiga riset och raitan och eventuellt lite naanbröd.
Rabarber och jordgubbsgömma med kardemummakräm
Antal portioner: 10
Smet
125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 st ägg
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
200 g rabarber, tärnad
200 g jordgubbar, klyftade
3 dl gräddfil
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
Kardemummakräm
4 dl crème fraiche
0.75 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
Gör så här
1. Smeten
Vispa ägg och socker med elvisp.
2. Tillsätt ägget.
3. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.
4. Rör ner i ägg/smörsmeten.
5. Tryck ut smeten i 10 portionsformar av porslin ca 1.5 deciliter. (I brist på portionsformar funkar det i värsta fall med en stor form.)
6. Ställ kallt 20 minuter.
7. Fyllning
Sätt ugnen på 225 grader.
8. Täck bottnarna med frukt.
9. Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg.
10. Fördela i formarna.
11. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter.
12. Kräm
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och vispa till en tjock kräm.
13. Ställ kallt fram till serveringen
14. Vid servering
Pudra florsocker över och servera med kardemummkrämen.