006. Tiderna förändras…

006. Vad vad populärt när du var liten?

Tiden går såååå fort… Snart sitter man där i en gungstol och ser tillbaka på åren som gått. Man vet att man passerat trettiostrecket om man en gång i tiden vaknat upp i ett rum fyllt av okej-postrar och satte på TV:n för att titta på skurt. På väggen hängde en röd kudde fylld med märken, bland annat silverfisken och baddaren. Eftersom det inte fanns mobiltelefoner gick man ofta över till kompisen och knackade på för att höra ifall han ville umgås eftersom man var rädd för att hans galna pappa skulle svara om man ringde. Att ringa långa rikssamtal var det inte frågan om eftersom dessa var dyra att ringa. Dock brukade man när man var ensam hemma ringa heta linjen. Man fick absolut inte busringa till 90 000 då de tydligen skulle ha någon form av nummervisning och ta reda på vartifrån man ringde. Numerpresentatör var något man bara hade sett i filmer och de fungerade ju bara efter en minut långa samtal.

Ville man inte vara hemma kunde man promenera bort till Domus för att köpa en cuba cola och en Raider för en papperstia. Tjugolappar hade man inte hört talas om. Hade man däremot några tioöringar över blev det dessutom ett jenkatuggimi eller shake att tugga på efteråt.

Vad passade inte bättre än att gå hem med dessa godsaker och slå på Filmet på TV. Hade man tur visade de Top Gun, Rambo eller kanske serien 21 Jump Street. På den nya kanalen TV3 kunde man se 24 karat om man satt bänkad en lördagkväll.

Hade man ännu mer tur kunde man få igång nintendospelet man fått i julklapp. Men då gällde det att blåsa ordentligt i kassetten utan att få med en massa spott. Var man lyckligt lottad hade man en Amiga hemma och då slapp man detta problem. Dock fanns det ett större problem om man avancerat till PC. Man var tvungen att lära sig DOS för att över huvud taget kunna spela på maskinen.

Höll man sig till windows 95 kunde man sysselsätta sig med att umgås med vänner via ICQ. För msn var det så få som hade som hade. Det fanns dessutom inte mycket annat att göra med 56k modem på den tiden.

Klädmodet var under denna tid viktigt att följa. Batiktröja, Adidasbyxor och FILA-skor. Dr Marten-skor eller buffalodojjor fungerade om man inte ville ha gympaskor på sig. Även crockerjeans och championtröja var trendiga märken som bara några hade råd med. Som grädde på moset var man tvungen att bära bomberjacka i svart eller mossgrönt. Huden höll man i schakt med clerasil, som ofta gav mer finnar eftersom man envisades med att smörja in huden med fet niveakräm i plåtburk flera gånger om dagen. Även Axe spelade en stor roll i livet. Halva plugget gick runt med axe-doft från den svarta flaskan med blått tryck.

I skolan var det viktigt att vara som alla andra. Man var ju stor och vuxen då man hade börjat högstadiet. Svarta tavlan började under denna period bytas ut mot whiteboard och man kände sig mer vuxen än någonsin. Så vuxen att man inte alls förstod varför föräldrarna inte gillade att man lekte med tigersmällare och thunderkings på nyårsafton. De skyllde på musiken. 666-amokk, 2 unlimited – no limit och annan ny musik som förstörde våra hjärnor.

Jag säger bara en sak. Tack gode gud att bredband, mobiler, mp3, xbox, twitter, facebook och allt annat livsnödvändigt har uppfunnits. För hur hade vi klarat oss utan det?

Läs mer om bloggutmaningen 365 frågor här: https://ptphilip.se/bloggutmaningen/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • milla6 januari, 2014 kl. 20:52
  • Svara

  hahaha fan va bra skrivet ,känner igen ALLT :)

  • Catherine6 januari, 2014 kl. 23:15
  • Svara

  Vad kreativ och duktig du är på att skriva :) haha gamla goda tiden, även om det var liite före min tid xD

  • carina7 januari, 2014 kl. 15:07
  • Svara

  Philip, kände igen den tiden – ochtänk då på hur vi hade det som är 20 ör äldre än dig. Vi hade inte ens nintendo. Tack och lov för den nya tiden!

 1. Jag tror nog jag måste slå igång no limit nu, jag älskade den haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.