Dietkoll med Lailani: Blodgruppsdieten

817972

Grundtanken i dieten är att människan bör anpassa sin kost och sitt levnadsmönster efter sin blodgrupp enligt AB0-systemet.

Grundare
Metoden utarbetas av den amerikanske naturopaten Peter D`Adamo. Idèerna publicerade D`Adamo själv i Eat Right 4 Your Type år 1996.

Hur ska man äta
*Blodgrupp 0, som D’Adamo kallar jägaren, anses vara den äldsta blodgruppen. Personer med denna blodgrupp förväntas vara muskulösa och ges rådet att äta en köttrik diet

*Blodgrupp A, jordbrukaren, som D’Adamo anser vara en blodgrupp som uppstått då människan blev bofast och startade jordbrukssamhällen. Dessa människor ges bl a rådet att avstå från kött och äta mycket grönsaker.

*Blodgrupp B, nomaden, anses ha ganska flexibelt matsmältningssystem.

*Blodgrupp AB, gåtan, anses vara den senaste blodgruppen. Skall enligt D’Adamo vara ett mellanting mellan jägaren och nomaden.

Förbjuden mat
Mjölkprodukter, Vete, Majs, Bönor, Bacon, ,Rökt lax, Inlagd sill, Cornflakes, Havregryn, Avokado, Oliver, Vitkål, Potatis, Svamp, Te och kaffe (både med och utan koffein).

Bra mat enligt metoden
Bra mat grundas på vilken slags blodtyp. Varför skulle det fungera? Grundtanken i dieten är att människan bör anpassa sin kost och sitt levnadsmönster efter sin blodgrupp enligt AB0-systemet. Dieten, som enligt författaren bl a kan kurera både cancer och AIDS, har utsatts för massiv kritik av många läkare och dietister som avfärdar dieten som rent kvacksalveri och pseudovetenskap.

Kritik mot dieten
Blodgruppsdieten har utsatts för hård kritik av medicinsk expertis som bl a pekar på att det inte finns något stöd för att lektiner som intas via födan kan binda till blodgruppsantigener i människokroppen. Vidare så baseras D’Adamos syn på blodgruppernas uppkomst på rena skrönor, i själva verket är den kronologiska ordningen nästan rakt motsatt den som D’Adamo ger. Blodgruppsdieten kan även vara direkt livsfarlig för jordnötsallergiker med blodgrupp A då D’Adamo hävdar att dessa egentligen inte är allergiska mot jordnötter eftersom jordnötter har ”vänliga, A-liknande egenskaper”.

Har någon av er läsare provat dieten? Ge feedback i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.