Dietkoll med Lailani: Stenålderskost

Jag tänkte ta en titt på både vanliga och lite mer ovanliga dieter kommande dagar. Vi börjar med en kosthållning som sägs ha funnits i tiotusentals år, nämligen stenålderskosten. Besök min blogg varje dag framöver för att inte missa de andra dieterna, jag lovar att du kommer att undra hur någon över huvud taget kan äta enligt vissa direktiv.

933504

Stenålderskost, som också kallas paleolitisk kost, har de senaste åren fått allt större uppmärksamhet. Arkeologer, antropologer och biologer lyfter fram stenåldersmänniskan och hennes sätt att äta och leva, som en förebild för människor som lever i välfärdssamhällen med den ohälsa som överflödet kan

Grundare
Familjen Hedenhös. Metoden fick ett uppsving under senare halvan av 1990-talet men kom riktigt i ropet 2005.

Hur ska man äta 
Dieten grundar sig på att man enbart äter sådant som människorna gjorde på stenåldern. Stenålderskosten består i huvudsak av bär, frukt, nötter, grönsaker, rotfrukter, fisk, ägg och kött (helst viltkött). Spannmålsprodukter som ris, pasta, bröd, matfett, socker, salt, mjölk och mjölkprodukter utesluts.

Förbjuden mat
Allt som uppfanns på bronsåldern och framåt. Det innebär smör, socker, mjölk, bröd med mera.

Bra mat enligt metoden
Vilt kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter.

Varför skulle det fungera? 
Tanken är att vi ska äta det som vi är skapta för eftersom vi har förändrats ytterst lite rent biologiskt sett sedan stenåldern. Det finns studier som talar för att åderförkalkning, hjärtkärlsjukdomar, stroke och diabetes inte är lika vanligt hos de som äter stenålderskost. Man har också genom obduktioner av naturfolk i Afrika som man jämfört med västerländska människor, kommit fram till liknande resultat. Studier har visat att mängden spannmål som konsumeras bidrar till dålig hälsa och åderförkalkning hos djur. Djur som har större motstånd mot åderförkalkning är de djur som är fröätare. Med andra ord så kan du bli smal och även få bättre hälsa med stenålderskosten.

Har någon av er läsare provat dieten? Ge feedback i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.