Du bestämmer hur din kropp ska se ut

diet

Jag har nämnt det förut och jag tänker göra det igen. Det gäller att tvinga kroppen att använda sig att de lagrade fettdepåerna. När jag bulkade under hösten gav jag kroppen en chans att lagra flera tusen kalorier i form av fett ifall jag någon gång skulle hamna i en situation där jag inte har tillgång till mat. Det är den situationen jag utsätter kroppen för nu. Jag ger den inte all den mat den vill ha och då har den fettdepåerna till godo. Tvärt om vad många tror blir man oftast mer skärpt och får mer energi när man är hungrig. Jag har tappat räkningen på hur många som klagar på att de blir trötta, irriterade och korkade av att vara hungriga. Inget går som de vill och de kan absolut inte träna om de inte ätit ordentligt innan. Det är bullshit anser jag.

Michael Mosley som grundade 5:2 dieten har tittat på mängder av studier som visar att när våra kroppar vill att vi äter blir vi istället mer skärpta och absolut inte trötta och slöa för att vi ska kunna skaffa föda och inte ramla ihop och dö. Mycket sitter i huvudet och jag vägrar låta mig påverkas av de som hävdar motsatsen så jag är nu bästa vän med min hunger. Jag kan prata med min kropp och fråga om mina fettdepåer smakar gott när magen kurrar. Jag har som jag nämnde tidigare tiotusentals kalorier lagrat i kroppen och kan man tvinga ett barn att äta grönsaker och äta upp allt på tallriken kan man tvinga sin kropp att leva på det man har att erbjuda.

Jag vill dock uppmärksamma er om att det finns näringsämnen som är viktiga att få i sig regelbundet och det är protein och de nyttiga fettsyrorna. Min rekommendation är att inta protein (aminosyror) regelbundet för att förhindra att kroppen bryter ner musklerna för att tillgodose behovet. Fetterna får man i sig från fisk, ägg, nötter, avokado och liknande men man kan även komplettera med omega-3 tillskott. För att få i sig alla vitaminer och mineraler i dag rekommenderar jag någon av Vemmas produkter som innehåller 12 vitaminer, 65 mineraler, mongostan, aloe vera och grönt te. Det enklaste sättet är att dricka en Vemmashot på morgonen. Den är kallpressad, ekologisk, helt utan kemiska konserveringsämnen och liknande. Shoten är dessutom väldigt rik på antioxidanter. Varje dag bombarderas de 63 miljarder cellerna i vår kropp av instabila molekyler som kallas ”fria radikaler”. Dessa instabila molekyler har förlorat elektroner och försöker ”låna” dem från friska celler, vilket innebär att de friska cellerna förstörs i processen. Om det inte kontrolleras kan de fria radikalernas påverkan leda till för tidigt åldrande och ett försvagat immunförsvar.

Kom ihåg att det även är bra att belasta kroppen genom att styrketräna (gärna tungt och regelbundet) för att påminna om att musklerna används och behöver vara kvar i nuvarande storlek/styrka. Kroppen svarar på vad vi gör och det är ett bra sätt att kommunicera med den.

Sist men inte minst vill jag poängtera att konditionsträning inte är ett måste för att gå ner i vikt (bränna fett). Det är ett bra sätt att förbruka extra kalorier men man får fundera på om det är värt den extra hungern det kan skapa. Äter du 500 kcal mindre under en dag motsvarar det ett pass där du bränt 500 kcal om du äter lika mycket som tidigare. Man kan välja det ena, det andra eller båda sätten för att gå ner i vikt. Rent mentalt brukar jag välja att enbart äta mindre och inte bege mig ut och springa bort extra kalorier eftersom de gånger jag gjort det triggas mitt sötsug och hunger enormt och det skapar med problem i min deff än det gör nytta. Självklart är det bra för kroppen (och psyket) med konditionsträning så jag menar inte att man för alltid ska undvika pulshöjande träning utan jag syftar enbart på den korta period man vill gå ner x antal kilon i de fall det orsakar problem för en och om man inte har koll på kalorier och är rädd för att äta för mycket på grund av hungern. Jag ska själv när jag nått mitt viktmål börja springa då jag behöver bra kondition till sommaren.

Vill ni veta mer eller få hjälp med er viktminskning är det bara att slänga iväg ett mail till mig. Observera att jag enbart kan hjälpa er individuellt ifall ni anlitar mig som PT.

1 kommentar

    • Bertil Örjestad12 januari, 2014 kl. 20:47
    • Svara

    Kroppen vet nog egentligen inte om att vi ska äta frukost, mellamål, lunch, mellanmål ,middag och kvällsmål. Vi har ätit så i typ 30-40 år kanske. Kroppen är i begynnelsen van att äta mer sällan. Vi var ett jagande folk på föda förr i tiden.
    Jag är ingen expert på kost men har experimenterat lite. Om jag äter mindre och ökar på med protein så dämpar det hungern. Det går utmärkt att träna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.