Vad ligger ditt fokus på när du tränar?

traning1

Jag tänkte skriva ett inlägg om vad som är viktigt att tänka på när det gäller träning. Jag börjar med att låta Henrik Lundqvist berätta om hur han tränar.

Jag brukar få en del frågor om hur jag tränar. Om jag har någon hemlighet. Om det finns särskilda övningar som gör en till en bra hockeymålvakt, och om jag tränar mer än andra. Det gör jag inte, och jag är inte säker på att det finns någon hemlighet. Jag tror på kvalitét framför kvantitet, och när jag väl tränar försöker jag alltid hålla fokus och köra stenhårt. I gymmet, men framförallt på isen. Sen tor jag att det är viktigt med tävlingsmomentet och att få träningarna så matchlika som möjligt. Den mentala biten är också extremt viktig; att fokuset är där och att du hela tiden tänker på vad du gör och vad du kan göra ännu bättre. Självklart har jag mindre bra dagar också, där det tar emot och man försöker hitta ursäkter. Men ska man komma någon vart och bli bättre måste man minimera dom dagarna, och det är något som jag tror att många elitidrottare har gemensamt. Har man som mål att komma till OS måste man vara beredd att lägga ner den tid och energi som krävs, även dom dagarna när det tar emot. Det är väl hemligheten kanske.

Precis som Henrik säger är det viktigt att hitta sitt fokus. Att komma till gymmet och inte fokusera på vad man ska göra kan vara skillnaden mellan bra och uteblivna resultat. Det är ofta jag ser en grupp ungdomar komma till gymmet och göra allt annat än att träna. De snackar om helgen som varit, fotar varandra med mobilerna och har ingen som helst koll på hur de ska utföra träningsövningarna och ifall de trots allt har koll på det så kör de nästan alltid med alldeles för låg belastning. Nu är det inte bara ungdomar som beter sig så utan dessa typer finns representerade i alla åldersgrupper. Dock tror jag att just ungdomarna oftare har som mål att bygga muskler och göra stora visuella förändringar med kroppen. Är man äldre och tränar enbart för att må bra skulle träning med mindre fokus och lättare vikter göra en viss skillnad ändå.

Henrik nämner att det förekommer dåliga träningsdagar även hos elitidrottare. Det är inget man kan komma ifrån. Jag brukar säga att det inte finns några dåliga pass. Han nämner att det bara är att bita ihop och köra ändå. Det är det jag syftar på. Så länge man tränar så har man gjort det bästa av situationen. Man kanske inte slår några rekord men träning handlar om att utsätta kroppen för en belastning som den inte känner sig bekväm med för situationen. Är du på topp krävs mycket för att du ska uppnå bästa möjliga effekt men om du inte är speciellt sugen på att träna kommer minsta lilla ansträngning att göra skillnad mot att sitta i soffan och deppa. Är du inte på elitnivå har du ”råd” att ta extra vilodagar trots att du kanske inte planerat in dem från början. Det gäller att lyssna på kroppen och är man inte en van idrottare kan det vara svårt att tyda kroppens signaler och då är det bättre att vara på den säkra sidan och vila en dag extra. Det gäller framförallt när kroppen säger ifrån i form av överdriven trötthet, ledvärk, muskelvärk eller om man känner att en depression kryper sig på vilket också kan vara ett tecken på överträning. Att känna sig omotiverad för att det regnar, man inte har någon att träna med eller att det är roligare att titta på tv är inte anledningar att slänga in extra vilodagar.

Träning handlar om prioritering. Det är inte alla som tränar för att det är roligt. Många tränar för att de måste och för att de tagit del av kunskapen att våra kroppar inte belastas som förr i dagens samhälle och måste kompensera det med någon form av fysisk aktivitet i gym, utomhus eller i en idrottshall. Precis som jag skrev förut så finns det mycket annat man gärna skulle vilja göra före att besöka ett gym. De som väljer att inte gå till gymmet har ofta inte satt upp några mål med träningen. Att skriva ner sina mål på ett papper eller i telefonen kan faktiskt öka motivationen enormt till att träna. Jämför din träning med ett företag. Det krävs en marknadsplan för att få företaget att fungera. På samma sätt behöver du mål och delmål för att få din träning att fungera. Du måste veta varför du går till gymmet, var du startade och hur det kommer att se ut när du går i mål och gärna ha satt upp datum för att veta vilken tidsperiod det rör sig om.

Ett tips är att skriva in dina träningspass i kalendern så du inte råkar boka in en fika med väninnan eller något annat som tillför kalorier snarare än förbrukar. Det är ofta jag får höra av mina klienter att de haft en helvetesdag på jobbet och att det vet till hundra procent att de inte hade gått till gymmet om det inte vore att vi bokat ett pass i förväg. Visst är det mycket tack vare att det är en PT timme som de dyker upp eftersom de betalat för den men jag är säker på att de flesta hade tagit sig till gymmet ändå ifall de planerat in passet flera dagar i förväg, packat väskan och ställt in sig mentalt på att träna på kvällen. Efter en kvart säger alla att de är så glada att de kom till träningen och att den jobbiga dagen är som bortblåst.

Slutligen så vill jag sammanfatta inlägget med att oavsett om du är på väg till OS eller bara vill förbättra formen för att slippa stå i vassen i sommar så är planering, fokus och prioriteringar superviktigt. Nu är det Januari och det nya året har precis börjat. Du har all chans i världen att börja om från ruta ett och göra året till ett av dina bästa. Det ska jag och Henrik göra iallafall! Nu kör vi!

Läs mer om Henriks väg mot OS hos Samsung Galaxy Team.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Bra skrivet! Något jag dock tycker är viktigt är att ingen måste gymma, men vi måste röra på oss. Hatar man styrketräning kommer man inte leva kortare för att man löptränar istället

  • Maria4 januari, 2014 kl. 00:52
  • Svara

  En fråga apropå gym och vikter. Vilket är bäst? Att köra tyngre vikter och färre repetitioner eller att köra lättare vikter och fler repetitioner? Tänkte på den delen i texten om att många kör för lätta vikter på gymmet. / Maria

  1. Min rekommendation är att belasta musklerna så pass mycket att de får en anledning till att bli större och starkare men då och då variera antalet reps för att få variation i träningen. Vi reagerar alla olika på olika sorters träning så prova dig fram vad som funkar bäst helt enkelt.

  • Maria4 januari, 2014 kl. 17:24
  • Svara

  Ok, tack! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.