13-rätters måltid på White Guide prisade Agaton

kdcybz7yg803dtgdxpwx

Lördagens middag blev en 13-rätters avsmakningsmeny i resstaurang Agaton. 2013 blev Agatons restaurang och bar i Ramundberget ’Årets Kaffeupplevelse’ i White Guide. I år tilldelas de White Guide Mästarklass för matupplevelsen. Bakom den prisvinnande matfilosofin står krögare Hampus Thunholm och köksmästare Joel Kaspersson, som med hantverk, tradition, passion och upplevelse i kreativ komposition sätter fjällkrogen och skidorten på den gastronomiska kartan.

Helena Jansson, redaktör på Matmagasinet, som jag satt bredvid under middagen har skrivit följande i sin blogg:

Man förstår det redan när bubbelspiralen i den knastertorra champagnen precis börjat snurra i glasen framför oss och vi serveras ytterst små friterade tunnbrödsstrutar fyllda med smetanakräm och Kalixlöjrom. Ingen människa kan bli mindre hungrig av en sådan start. Tur det, för därefter radas det upp en hel kavalkad ren lyx – Agatons friterade spaghettiboll (med mer kalixlöjrom!) känns redan som en klassiker och följs åt av bakat ostron, torskskinn med röding och en hög glaskopp med miniråbiff på häst badandes i brynt smör (och ännu mer kalixlöjrom!).

Om vi nu ska gå in på den verkliga menyn, startar den med en pilgrimsmussla direkt från norska Hvitra, serverad i sitt skal med en ljuvlig äggkräm. Medan vi slevar i oss med valfritt bestick – välfyllda ställ står på bordet – röker en av servitörerna buljong direkt sin i kanna på bordet,  som tillsammans med bland annat krasse bildar en härlig träkåsa-slurk japansk dashi.

Vill ni läsa resten hittar ni texten här: http://esterhelenamaria.blogspot.se/2014/02/ett-toppgastronomiskt-fck-you.html

agaton2

agaton1  agaton3 agaton6   agaton7 agaton9agaton8  agaton12agaton10 agaton11

agaton4agaton5

MENY Agaton i sin helhet

Ammuse
Dillstrut med löjrom & syrad grädde

Friterad potatis med grisfett, äpple & löjrom

Bakat ostron med havtorn & bränd lök

Torskskin med sotad röding & gurka

Råbiff på häst

Meny
Pilgrimsmussla med ägg & löjrom

Romsäck inlagd i yuzu med soppa
på ostron & pilgrimsmussla

Bröd – Egen kavring med pastej på
kalvlever & cognac

Kalvbräss med murklor, persilja & lakrits

Havskfäfta bränd med märg & vitlök samt svartrot & mandel

Blodpudding med lingon &äpple

Honungsstekt torsk med morot

Lokal ren med jordärtskocka,
yoghurt & rökt buljong

bakad cammenbert med plättar & hjortron

Hetvägg

Choklad med havtorn, saltkolaglass,
bränd vit choklad & bryntsmör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.