Det börjar dra ihop sig

IMG_2879

Det börjar dra ihop sig mot OS.

Det är intressant att höra hur atleterna tränar iför sina matcher. Som ni vet träffade jag Henrik Lundqvist i New York. Han förklarade att deras träning börjar klockan 11 men att han ofta är där 9:45 för att byta om, förbereda sig och snacka med lagkamraterna.

Innan han går ut på isen ser han alltid till att stretcha igenom kroppen ordentligt. Målvakter brukar nämligen starta isträningen ungefär 20 minuter innan resten av laget kör igång. Man märker att träningen är olika beroende på vad personen gör på planen. Annat är det med maten märkte jag, den är ganska allmän för de flesta av spelarna i NHL.

Efter uppvärmningen pågår huvudträningen i en timma, men det händer även att Henke stannar kvar en liten stund efter ordinarie träningstid. Då kanske han kör några extraövningar med sin målvaktstränare och beroende på hur matchschemat ser ut så kan det även hända att han går in i gymmet och kör lite lätt fysträning.

Eftersom att matcherna spelas så tätt under säsongen (i princip varannan dag) handlar det alltså inte om några längre träningspass utan de försöker hålla dem korta och intensiva med hög kvalité. Återhämtning och rehab är också väldigt viktigt. Innan och efter träningen kan de som har små skavanker få massage, och vissa gillar även att varva mellan varma och kalla bad efter ett tufft pass. Det är en effektiv metod som snabbar på återhämtningsprocessen i musklerna så att man är pigg och fräsch när det är dags för match.

henrik_lundqvist_taxi

Henke tillägger

– För att bli en riktigt bra hockeymålvakt tror jag att man måste ha förmågan att kunna fokusera på rätt saker. Självklart behöver man de fysiska och hockeytekniska egenskaperna också – en snabb plockhandske kan vara skillnaden mellan en vinst och en förlust. På längre sikt tror jag dock att spelförståelse och koncentrationsförmåga är viktigare egenskaper.

När det gäller OS matcherna berättar Henke att det är viktigt att växa allt eftersom och det gör inget om allt inte klaffar i början så länge de kan korrigera det mot slutet. Annars är det lätt att ett missöde i slutet förstör alltihop. Det är alltså bättre att få det tufft i början så de kan stärka svagheterna allt eftersom för att kunna vinna guldet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.