Har du bestämt dig för att börja träna på gym?

Har du bestämt dig för att börja träna på gym? Då kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att börja sitt nya liv. Vilka kläder, vilket gym, vad ska man äta för mat… frågorna är många. Du kan känna dig lugn! Här har du en guide till gymvärlden för dig som aldrig lyft en hantel tidigare.

Så vart börjar man om man vill ta steget in i gymvärlden?
Först och främst skadu ta reda på varför du vill börja träna. Har sjukgymnasten rekommenderat det? Vill du komma i form? Kanske bränna fett eller bara stärka muskulaturen.

När du väl bestämt dig vad det är du vill uppnå är det dags att fundera på var du vill träna och eventuellt vilket sorts gym du vill bli medlem på. Vill du träna nära hemmet eller din arbetsplats? Kanske mitt emellan? Nästa steg blir att utforska vad de olika gymmen i området har att erbjuda. Är det ett källargym för inbitna gymråttor eller en exklusiv hälsoklubb för de trendmedvetna.

Om du hittat gymmet du vill träna på ska du ta reda på vilka tjänster som erbjuds. Håll utkik efter fria tillfällen med en instruktör, bastu, personliga tränare, vilka gruppträningsklasser som erbjuds och framförallt vad det kostar att bli medlem. Ett dyrt gym behöver inte alltid vara bättre än de billigare. Nackdelen med de billigare gymmen är dock att de ofta har äldre maskiner som i vissa fall kan vara svåra att använda om man är nybörjare. Tänk på att det då är extra viktigt att få hjälp av en instruktör.

Vad ska du då ha på dig när du besöker gymmet?
Självklart ska du ta på dig kläder du känner dig bekväm i. Visst kan det vara mysigt att träna i sina gamla myskläder från 90-talet, men jag rekommenderar att du inhandlar ett par nya träningskläder i ett bra svettavvisande material. Skorna bör vara anpassade för att användas inomhus. Att använda sina uteskor är bannlyst på alla gym. Ska du dessutom köra gruppträning eller löpa i dem bör du rådgöra med din sportaffär om vad som passar ditt ändamål bäst.

När du väl tagit dig till gymmet första gången är det dags att börja träna. Se till att du får en grundlig instruktion om hur just du ska träna för att minimera skaderisken. Varför inte passa på att anlita en personlig tränare för att få bästa möjliga start. Variation är alltid den bästa träningen för kropp och själ. Variation kan innebära att du går på några gruppträningsklasser som inte är allt för ansträngande och kör själv i gymmet någon dag i veckan. Detta kommer att ge dig en superbra start på dit nya hälsosamma liv.

Vad händer med kroppen när man väl kommit igång?
När du börjar träna kommer du att märka att du blir piggare och gladare som person. Du kan även märka att dina hungerskänslor ökar en aning. Har du fettförbränning som mål kan de flesta fortsätta äta som förut eftersom din träning kommer att bränna de extra kalorierna. Vill du att viktminskningen ska gå fortare så kan du givetvis äta lite mindre och utnyttja det stora underskottet av energi du får. Ska du däremot bygga muskler rekommenderar jag att du äter lite extra för att kompensera energiåtgången under träningen, samt ger kroppen en chans att öka muskelmassan utan att behöva kompensera för annat. Du märker även att konditionen förbättras och att ryggen och magen kommer att stärkas vilket underlättar för dig på ditt arbete eller i skolan.

Hur behåller man motivationen?
När du väl kommit igång med din träning kommer du söka nya utmaningar och vilja ha massor av inspiration. Att läsa min blogg är givetvis ett steg i rätt riktning. Jag rekommenderar även att du från dag ett startar en egen blogg eller ett instagramkonto. Det är alltid lättare att sköta sig när man vet att andra har koll på resultaten. Det är därför många lyckas så bra tillsammans med en personlig tränare.

Glöm inte att fotografera dig dag ett och spara bilderna tills du kommit i bra form. Då är det dags att fota igen för att jämföra. Du kommer nämligen inte att märka av resultaten på samma sätt som bekanta du bara träffar då och då. Därför kan ”fotobevis” vara en bra morot för dig att kämpa vidare om det går segt innan du är i mål.

Hur gör man med maten?
Du behöver inte ändra kosten nämnvärt i början. Äter du väldigt ohälsosamt kan du dock göra en del ändringar för att hjälpa kroppen att komma i form. Att öka proteinintaget är en god idé för de flesta då protein är byggstenar för musklerna. Du bör även undvika vitt mjöl och socker. Ät istället fullkornsprodukter när det gäller bröd, ris och pasta. Fettet bör vara av den nyttiga sorten. Lax, avocado och krossat linför är tre bra källor. De som har extremt sötsug och svårt att äta små portioner vid många tillfällen rekommenderar jag LCHF. Det viktiga är att man provar sig fram vad som passar ens livsstil bäst.

Behöver man kosttillskott?
Vanligtvis behövs inga tillskott för att komma i form. Men det är precis som det låter – ett tillskott. En sådan produkt kan vara nödvändig om man vet med sig att man inte äter tillräckligt mycket protein eller har svårt att få i sig snabb energi efter träningspasset. Andra tillskott är kreatin för ökad styrka och omega-3 för att få i sig de nyttiga fleromättade fettsyrorna. Även PWO (pre workout) och aminosyror kan vara bra i samband med träning för att orka mer.
Rådgör gärna med en kunnig innan du börjar med tillskott. Vanliga vitamintillskott kan du dock äta utan att ha så mycket kunskap. Det diskuteras ofta ifall vitamintillskott gör någon skillnad alls om man äter vanlig mat men under en diet och hård träning kan det vara bra att stoppa i sig lite extra för att vara på säkra sidan. Jag rekommenderar vitaminer i flytande form för bästa upptag.

Nu är det bara att tuta och köra! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.