Det är inte de ungas ansvar… det är ditt och mitt!

Jag har tidigare skrivit om att jag är emot rökning i min blogg. Jag har inte ägnat det mycket mer tid än att jag gått runt och varit allmänt irriterad när folk blåser rök på en på allmänna platser och att de påstår att de bidrar så mycket genom att betala tobakskatt. De bidrar med 10 miljarder per år till staten. MEN det kostar i sin tur 30 miljarder att vårda dem i efterhand och andra omkostnader på grund av vad de drar in i lungorna. Visst, de lever kortare liv än oss ickerökare vilket gör att de blir mindre belastning på staten i slutändan men varför ska det bli ett underskott på 20 miljarder just för att de väljer det.

Nu är det så att det jag tycker är värst är inte kostnaderna för staten, att jag andas in rök när jag går förbi rökare eller sitter bredvid dem på perrongen eller uteserveringar. Det som är riktigt fruktansvärt är att det fortfarande anses vara coolt och tufft att röka bland skolbarnen. Hur sjukt är inte det? Bland vuxna är det känt att rökning är överrepresenterat i lägre samhällsklasser. Det borde ju inte vara något föredöme för barnen.

Det som är välkänt att det skadar hälsan, ger dig fulare hy, sämre naglar, fulare tänder och en massa annat fortfarande är coolt har jag svårt att förstå. Några bidragande faktorer är enligt mig att det är något som bara vuxna får göra. De ungdomar som är under 18 och får tag på cigaretter gör något som många i deras kompisgäng inte lyckas med och det anses i deras lilla värld vara tufft.

I lördags stod jag med två vänner utanför 7 eleven. Jag skulle in och köpa tuggummi när det kom fram en kille som förklarade att han var 17 år och snart skulle fylla 18. Han ville att vi skulle köpa ut ett paket cigaretter. Jävlar vad jag gick igång på det där. Jag tycker nästan lite synd om grabben. Jag förklarade att jag minsann kommer att se till att varken jag, mina vänner eller någon annan i närheten köper ut några cigg till honom. Han hävdade att han rökt sedan han var 11 år och eftersom han nu snart var 18 så skulle det inte vara så farligt om vi hjälpte honom. Det skiter jag i sa jag och påpekade att han fortfarande inte är myndig och fortsatte vidare med hur skadligt det är för honom, hur dyrt det blir i längden och det måste vara det mest ocoola man kan göra.

På riktigt, jag skiter i om en vuxen person röker.. så länge det inte är någon som står mig nära eller någon som blåser röken i ansiktet på mig är det deras eget ansvar och jag har varken tid eller möjlighet att påverka alla men när det är barn, då finns det inget stopp i mig. Skulle jag se en 11 åring stå och röka skulle jag gå fram och slänga ciggen i marken och kräva att få prata med föräldrarna. Men det är ju jag det…

Jag minns att jag gick förbi en skola på Kungsholmen i höstas. De hade kolloåterträff och det fanns massor av barn på skolgården. Vid sidan om på en trappa ner mot gatan stod ett gäng på 10-12 pers. Barn. De kan inte ha varit mer än 10-14 år gamla. De rökte. Jag blev så arg. Hur kan deras föräldrar tillåta det? Inte fan kan de undgå det i dagens samhälle med facebook, instagram osv. På något sätt måste de få reda på hur det ligger till. Dessutom måste kläderna lukta rök efteråt. Hur kan skolorna, ledarna och lärarna tillåta barn röka? Något måste göras!

Ett problem är att cigarettbolagen gör tobaken mer attraktiv. De görs om för att bland annat likna smink och bli mer tjejiga. Se bara bilden nedan:

designadtobak_5084400ae087c3228de1e8b4

Vi måste införa en lag att paketen inte får se ut så. Hur många barn hade tyckt det var coolt att röka om paketen såg ut så här:

oc7dms8blji0ujlphnga

cigarette-packs

Non smokings kampanj att avdramatisera rökningen är ett bra steg på vägen att nå våra ungdomar. Att ge dem möjlighet att ställa frågor och prata om rökning och grupptryck med en psykolog i onlinespelet Minecraft. Ni kan läsa mer om det på non smokings hemsida.

Problemet är inte bara våra egna barn här hemma i sverige. Det är många som inte vet vad som ligger bakom produktionen av ett cigarettpaket. Det är inte en certifierad fabrik i Mora med ekologisk tobaksplantage som skapar cigaretterna. Det är stackars familjer i fattiga länder som luras in i skuldfällor för att förse industrin med tobak. De erbjuds ett lån för att rusta upp och plantera tobak. De utsätts dagligen för nikotinet som tränger in genom deras hud när de plockar plantorna. Då de snart upptäcker att de blir sjuka och inte klarar av att arbeta själva för att kunna betala av lånen de blivit erbjudna eftersom tobaken sjunkit med 40% i pris (de tjänar för övrigt ca 800 kr per år) så plockar de ut sina barn från skolan som på så sätt inte får någon utbildning. Tillsammans kämpar hela familjerna ute på fälten och blir slavar under tobaksindustrin som ni som röker stödjer genom att köpa cigaretter. Jag har sett två åriga barn hjälpa till att sy upp tobaksblad på trådar för att de ska kunna torka.

Tro mig, affären ni köper dem i tjänar inte mer än några kronor (ungefär den summa som dras när ni betalar med kort), staten går back och de som arbetat ute på fälten med att plantera tobaken får inte heller något av kakan. Vilka tjänar på det då? Jo, enbart tobaksbolagen.

Tobaksbolagen tillsätter socker, menthol, snyggar till paketen och allt annat de kommer på för att underlätta skapandet av ett beroende. För inte fan smakar det gott att röka första gångerna. Kan inte tänka mig att någon tycker det är speciellt fräscht att dra in alla dessa gifter i lungorna:

cigarette

När man drar ner cigarettröken i lungorna kommer alla de skadliga ämnen som finns i röken snabbt in i blodet. Om man röker 20 cigaretter om dagen handlar det om mer än 4 000 olika ämnen som dras in 200 gånger per dag om man drar tio bloss per cigarett. I röken finns ämnen som är förbjudna i alla andra sammanhang som till exempel kolmonoxid, nitrosaminer, kadmium och benzpyrener.

Nikotin är ett mycket starkt gift som finns i tobak och som är förbjudet att hantera i ren form. Som rökare blir man snabbt van vid nikotin och kan röka flera cigaretter i rad utan att må illa. Men även som van rökare kan man drabbas av till exempel illamående och kräkningar om man får i sig för mycket nikotin.

Det är SJUKT att folk som är så måna om att äta ekologiskt, sålla ut dåliga E-ämnen, undivka socker, dåligt fett osv fortfarande tycker att det är okej att andas in cigarettrök.

Jag är för totalförbud mot rökning på allmänna platser. Höj priserna, gör paketen mindre attraktiva och lägg mer resurser på förhindrandet av införsel av smuggelcigaretter. Lägg dina 50 kr om dagen om du röker på att hjälpa utsatta barn och familjer i fattiga länder istället för att förkorta ditt liv.

För er som vill läsa mer och kanske bidra med en summa för att hjälpa till att minska användandet av tobak hos såväl unga som äldre människor kan ni klicka här:

http://www.nonsmoking.se

Tack för mig! Nu vill jag höra era åsikter.

10 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna22 oktober, 2012 kl. 17:36
  • Svara

  Du har rätt i allt du skriver!

 1. Jättebra inlägg! Inte bara samma gamla utnötta varning ”Det är dåligt att röka” utan också VARFÖR. Har svårt att förstå hur folk ens kan röka idag, när man vet mer och mer om bieffekterna. När man tom ser personer i ens närhet dö – till största delen pga rökning. Tror tyvärr många unga tjejer börjar röka dels för att det anses tufft men också för att de tror att det är en genväg till att hålla sig smala. Istället för att äta tar man en cigg. När man är ung tänker man inte på hur ens liv kan se ut 30 år framåt i tiden, man lever mer för här och nu.

 2. Riktigt bra och intressant inlägg! Du tar upp viktiga och intressanta punkter angående rökningens negativa konsekvenser. Förhoppningsvis kanske ditt inlägg kan ge en och annan tankeställare hos de som är rökare idag?

 3. Men så bra skrivet! Jag har inte ens tänkt på det du berättar om tobaksodlarna, men jag blir ju inte förvånad när jag hör om det. Det är en sak att man börjar röka när man är ung och svag för grupptryck osv (vilket också är konstigt eftersom alla mina vänner rökte cigaretter och även annat men jag har aldrig börjat), men det sjukaste är ju ändå vuxna som vet om allt det här men ändå inte gör allt i sin makt för att sluta.

  En av mina närmaste vänner förlorade sin pappa i lungcancer i julas, månaden innan dog hennes mormor som hon hade lovat att sluta röka, tror ni hon lagt av eller? Nej såklart. Sjukt är det.

  • Carola24 oktober, 2012 kl. 08:08
  • Svara

  Riktigt jävla bra skrivet. Detta delades direkt på facebook, hoppas många andra oxå gör det!!!!

  • Ella9 november, 2012 kl. 16:02
  • Svara

  Jag håller med till 110%. Sjukt bra skrivet och jag hoppas att folk inser vad det är dom håller på med… Min kusin är 14 år och började röka när hon va 11-12. Och var fick hon cigarettera från? Jo, hon snodde dom från sin mammas paket. Hur kan man röka när man har barn?!? Både med tanke på rök och hur lätt det är för barnen att sno ens cigaretter.. Usch för rökare!

  • emelie15 mars, 2013 kl. 11:42
  • Svara

  Fruktansvärt bra skrivet :) tycker personligen att det är riktigt egoistiskt att röka. Dessutom inte att förglömma så utsätts mängder av oskyldiga djur i tester inom tobaksindustrin för att se hur giftig röken är osv…. Ännnu en stor anledning att skippa röken!

 4. Så bra skrivet! :) Håller med till 100% givetvis!

  • Tiger Perstadius10 mars, 2014 kl. 21:59
  • Svara

  Mycket bra skrivet. Hoppas många ungdomar läser detta.

  • fia11 mars, 2014 kl. 09:17
  • Svara

  Ja!! Bort med skiten bara, usch! Får panik när man ser vuxna med barn som röker i deras närhet, hallå eller, är dem dumma i huvudet eller!!!??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.