Läsarfråga

Hej. Jag följer dig dagligen och har märkt att din diet har gått dåligt sedan du började i början av December. Jag tror detta kan bero på dieten du utsatte din kropp för innan du skulle åka till USA för ett år sedan? Då kroppen hamnar i en mild grad av svält efter en diet där man tappar mycket på kort tid, i ditt fall 14(?) kilo på 9 veckor. Detta gör att kroppen hela tiden vill ha mat, mat och mat efteråt och därför har du svårt att hålla dig borta från godsaker.

Har jag fel? Rätta mig gärna. Är intresserad av och veta! Jag har nämligen själv varit med om detta, att efter en diet gå upp 10+ kilo och vill veta mer kring ämnet!

Med vänlig hälsning
Daniel

SVAR: Tja Daniel! Jag förstår vad du menar. Det beror med stor sannolikhet inte på det i det här fallet. Dieten startade jag 1 januari och tog en paus efter ett par veckor. Jag kom igång med den (till 80%) för sisådär två veckor sedan igen.
Vi är alla själva ansvariga över våra kroppar och vad vi stoppar i oss. Jag ska inte skylla på det, eftersom det är mitt eget val, men jag har slarvat lite grann då min tjej är höggravid, inte äter samma mat som jag och sysselsätter sig med att baka och laga god mat varje dag. Jag har stundtals valt att smaka och även äta lite större mängd av det hon tillagar. Det gör jag av respekt för henne och lägger min diet åt sidan för stunden vid de tillfällena. De dagar jag sköter dieten till punkt och pricka går allt enligt planerna. Jag närmar mig mitt mål sakta men säkert och det är långt kvar till sommaren.

Tanken var att jag skulle pressa mig så mycket som möjligt och vara färdig till vår son föds i början av April. Jag insåg snart att det inte är hela världen att jag inte nått i mål då utan det är trots allt ett tag kvar innan badsäsongen. Det är den stora anledningen att jag inte ”stressar” just nu. Givetvis förespråkar jag att andra ska sköta sin viktnedgång strikt och hålla sig till sitt kostschema eftersom alla inte klarar av att avvika utan spårar helt och hållet efter en kortare period med fuskmat. (Det kan sluta som i ditt fall med 10 kg+)

Tack för att du skrev och för att svara på din sista fråga är det svårt att påverka sin ämnesomsättning. Det är inget man gör under en dag, vecka eller knappt ens under en längre period. Att jag dietade och gick ner 1-2 kilo i veckan för ett år sedan har jag svårt att tro att det påverkar min viktresa idag. Jag gick upp i vikt i höstas på grund av väldigt stora mängder mat (medvetet) och minskar i vikt nu de dagar jag begränsar kaloriintaget. I slutändan handlar allt om kalorier in och ut.
Hoppas du gått ner dina kilon annars önskar jag dig lycka till. Det är 12 veckor kvar till sommaren så allt är möjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.