Läsarfråga: Hur ska jag hjälpa min kusin?

Hej Philip! Vill först börja med å säga att din blogg är otroligt bra.

Min kusin(18 år) är stor. Och då menar jag inte lite stor utan hon är väldigt överviktig. Hon är otroligt vacker men hennes övervikt tar bort en så stor del av hennes fina utseende. Grejen är den att hon sitter inte bara still utan hennes kondis och styrka är bra. Hon är väldigt aktiv när det kommer till att träna men jag antar att det är kosten hon måste ändra på. Hon säger att hennes mål detta året är att gå ner i vikt men jag tror inte att hon kommer att ta tag i det… Vad skulle du gjort om din kusin, (som även är en av mina bästa vänner) är såpass överviktig? Jag vill inte vara elak på något sätt alls, utan vill bara hennes bästa och jag vet hur otroligt lycklig och vacker hon skulle bli om hon gick ner i vikt. Eller vad kan jag göra för att hon ska ta tag i det? Jag vill helst inte påpeka henne utan hellre göra så att hon förstår själv om du fattar vad jag menar.

tack på förhand
kram Ann

SVAR: Hej Ann. Kul att du gillar min blogg! Jag förstår precis vad du menar. Jag har både vänner och familjemedlemmar som kämpar med vikten. Problemet med mig som PT är att det är svårt att applicera yrket på dem utan det får mer komma från hjärtat då. Anlitar någon mig som PT är det okej att på ett fint sätt säga att de har för mycket kroppsfett och att man har en lösning på problemet. Det kanske inte är lika lätt i ditt fall. Hon verkar förstå att träning och att röra på sig förbättrar hälsan vilket är bra. Frågan är bara om hon förstår att kosten är den största biten när det gäller att ändra kroppssammansättningen. Jag förmodar att det inte är kunskapen som saknas utan psyket och vanorna som spökar i hennes fall. Du måste våga närma dig henne på ett bra sätt och säga att du gärna hjälper till att sätta upp delmål när det gäller hennes viktresa. Ett delmål kan vara att förbättra kosten och då kan ni tillsammans komma överens om en eller flera förändringar till att börja med. Hitta en hållbar kosthållning eller bara minimera antalet svullardagar om hon har sådana.
Ibland vet vi inte om någon vill ha hjälp. De skäms eller vågar inte fråga sina vänner om hjälp. De är rädda att få bekräftat att de är stora och i dagens samhälle är det inte alltid så accepterat av folk i ens omgivning. Få henne att förstå att det är okej för dig att hon ser ut som hon gör men att du vet att hon skulle må bättre och få bättre självkänsla med färre kilon på kroppen. En vän som mår bra gör att man själv mår bra så förklara att du gärna hjälper henne då det är win win.

Slutligen är det viktigt att du inte börjar med att klanka ner på hennes livsstil och kost. Beröm henne och uppmuntra till förändring. Så du äter nyttigt två dagar i veckan? Vad bra! Vad tror du om att prova fyra dagar istället? Jag tror det kan göra väldigt stor skillnad till att börja med. Eller så kan du förklara att allt hon rör på sig kompenserar för det hon stoppar i sig men om hon äter mindre kalorier så kommer de fysiska aktiviteterna plocka energi från hennes fettdepåer.

Att röra på sig och ändå vara överviktig är vanligare än man tror. Jag vet många gruppträningsinstruktörer som har några kilon extra på kroppen (inget fel med det) eftersom de rör på sig varje dag och anser att de kan äta lite mer på grund av det. Tyvärr kan det bli lite för mycket i förhållande till energin de egentligen förbrukar. Alla erkänner inte för sig själva att de faktiskt inte tränar lika hårt som de andra i salen då de ibland går runt och peppar, visar övningar utan vikter och hittar sätt att ”fuska” på för att inte bli för trötta så de inte orkar ge den energi de vill till utövarna verbalt och kroppsligt.

Jag skulle kunna skriva i evigheter om det här och jag hoppas att det inte blev för rörigt. Jag vill avsluta med att det bästa du kan göra är att bjuda henne på en PT timme hos någon duktig PT. Bor ni i Stockholm tar jag mig gärna an henne under en timme och kikar på kost, träning osv om du vill ge henne det.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.