Läsarfråga: Alternativ till pwo och energidryck vid graviditet?

Hej Philip! Jag undrar om du skulle rekomendera någon form av energidryck/pwo för gravida kvinnor? Jag har tidigare druckit tex 1/3 Celsius innan minamorgonpromenader och träning men slutade med detta så fort jag upptäckte att jag var gravid. Just nu tar jag bara bcaa innan/under träningen men känner att jag skulle vilja ha någon form av energi på mornarna. Jag dricker inte kaffe och det behöver inte ha fettförbränande effekt.

//Erica

SVAR: Grattis till det kommande barnet! Jag antar att det är energikicken av koffeinet du var ute efter med celsius. Jag rekommenderar att du håller dig ifrån koffein i alla former under graviditeten. De flesta drycker med tillsatt koffein innehåller ganska stora mängder nämligen. Även stora mängder kaffe kan öka risken för missfall tidigt i graviditeten kan man läsa på livsmedelsverkets hemsida och bara två koppar kaffe om dagen är relaterat till risken för gravida att föda små barn. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin i en studie på 59 000 kvinnor som gjorts i samarbete med Norska Folkehelseinstitutet.

I ditt fall tycker jag att du ska satsa på att få i dig alla näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter samt ser till att sova bra. Det gör att du får så mycket energi som möjligt och orkar träna under din graviditet. Vi har tillräckligt med energi för att orka med det mesta och har man inte vant sig eller vänjt sig av med energikickar från koffein saknar man dem inte. Dessutom är du som sagt gravid och din träning är förmodligen mest till för att må bra av och hålla dig i form trots viktuppgången som sker. Vid sådan träning behöver man oftast inte pwo eller koffeintillskott.

Än en gång, grattis och lycka till!

ps. Har någon av er läsare tips på energikickar vid graviditet utan koffein får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.