Läsarfråga: Fungerar det här upplägget för LCHF?

Hej Philip!

Först och främst, grattis till pappa-rollen! :)
Jag har tänkt köra lågkolhydratskost och har lite funderingar kring fördelningen av de olika näringsämnena.
Har lagt upp en ”modell” som ger ca 150 g protein och fett samt ca 80 g kolhydrater vilket ger ca 2200 kcal. Detta är under träningsdagar. Under vilodagar har jag tänkt skippa kolhydraterna som jag tar innan samt efter träningen under träningsdagar vilket kommer sänka kolhydratsintaget till ca 30 g per dag.

Idag väger jag 75 kilo och mitt mål är att förlora så mycket fettprocent som möjligt samt behålla så mycket muskelmassa som möjligt. Kommer träna på gym samt en del kondition. Om du har tid och möjlighet får du jättegärna svara kortfattat hur du tycker det verkar. Rimligt eller orimligt?

Ha en trevlig söndag!
Kram B.

SVAR: Hej, tack så mycket! Jag tycker det verkar rimligt. Det är fler faktorer än bara vikten man behöver ta hänsyn till men 2200 kcal under träningsdagar tror jag är okej för att gå ner i fettvikt på sikt. Som jag fattar det kör du riktad ketogenisk diet där du fyller på med kolhydrater i samband med träning. Det är inget måste anser jag men det kan ge en skjuts när det gäller hård träning. Vill du minska kaloriintaget en aning kan du minska kolhydratsmängden x antal gram (exempelvis vid lättare träning). Jag tänkte klistra in en text från en sida som ni hittar här. Texten förklarar det här med targeted ketogenic diet som det heter på engelska för er som vill veta mer.

How Do I Start a TKD?

 • If you’re on a SKD and want to perform high intensity activity, you will have to consume carbs at some point around your exercise. The way you calculate your macros will be exactly the same, except you must take into account the extra calories you’ll get from eating carbs – adjust your fats as needed.
 • The best time to consume carbs is 30-60 minutes prior to your workout, where you will eat around 25-50g of carbohydrates. It’s suggested that you ingest quickly absorbing, high GI carbohydrates – best in liquid form or through simple carbohydrates.
 • If you have to ingest more than 50g of carbs around your training, try to split it up – eat half of those carbs 30 minutes before the workout and half right before you start.
 • If you are consuming post-workout carbs, 25-50g is the limit. Added protein can help muscle recovery. Stick to glucose, as fructose can refill liver glycogen and interrupt ketosis. Fats should be avoided at this time, as they slow the digestion process and could lead to fat storage if your insulin levels are high.
 • If you are NOT consuming post-workout carbs, protein is recommended to aid recovery – as blood glucose and insulin should be elevated.

30 gram kolhydrater på vilodagarna är riktigt bra så det är inga konstigheter med ditt upplägg. Det är bara att köra på så märker du om kaloriintaget är okej eller inte inom en snar framtid. Lycka till!

1 kommentar

  • B.21 april, 2014 kl. 20:34
  • Svara

  Skulle bara slinka in och tacka så mycket för svaret!
  Ha en fortsatt bra vecka :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.