Läsarfråga: Vad händer när man tar en träningspaus?

Hej Philip!
Först och främst vilken fin son ni har fått! Grattis!

Jag har en liten fråga som jag jättegärna skulle vilja ha svar på som lyder såhär :

Hur länge kan man hålla upp sin träning innan man börjar tappa sina muskler? Fattar du vad jag menar? Om jag tränar intensivt men sedan slutar träna i några veckor kommer allt mitt jobb vara meningslöst då eller kommer jag förmodligen ha kvar mina muskler? Detta är något jag har funderat på länge och det skulle vara intressant att få höra ett svar av någon som är kunnig.

Ha det bra och lycka till med allt!
Elin

SVAR: Tack Elin! Det finns inget lätt svar på din fråga. Det är många variabler som spelar in. Hur lång du har tränat. Hur mycket muskelmassa du har. Hur ser din kost ut. Proteinintag. Vardagsmotion. Idrottande, dans, simning. Och mycket mer…
Generellt kan man säga att du kan vara inaktiv i ett par veckor utan att förlora muskelmassa. Att ta ett par dagar eller en vecka ledigt från gymmet är absolut ingen fara som många får för sig utan kan ibland hjälpa till att återhämta kroppen ordentligt och på så sätt bli starkare än man var innan pausen.

Är du inaktiv ett par veckor rekommenderar jag dig att röra på dig så mycket som möjligt, ligga på ett högt proteinintag och ta det lugnt när du sätter igång igen. Det är mer ovanan som gör att det känns tufft i början när du kör igång igen snarare än styrkeminskning. Efter ett par pass är du tillbaka där du var innan du tog pausen.

Träningspauser tar vi alla. Många utan att vilja det egentligen. Det viktiga är att fundera på vad som gör att man hamnar där. Kanske kan man göra något annorlunda i framtiden som gör att man inte hamnar i sådana situationer. Resultat, motivation och glädje i att träna är tre viktiga faktorer för att kunna köra regelbundet utan dippar.

Kör hårt, oavsett om du har tagit, är under en eller ska ta en träningspaus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.