Läsarfråga: Varför händer det inget trots lågkolhydratskost?

Har testat deffa med hyfsat lågkolhydratkost (bortsett från fiberhavregryns gröt till frukost, proteinbröd och finncrisp) och lågfett halt men knappt något resultat efter 2 månader.. några tips?
M

SVAR: Det är jättesvårt att säga varför det inte hänt mer än du upplever. Tänk på att det är kaloriintaget som spelar roll vid viktminskning. Att minska på kolhydraterna ger en del fördelar när man vill bränna fett men det behöver inte betyda att man inte kan gå ner i vikt med ett högt intag. Jag upplever att om jag inte är i ketos (20-40g kolhydrater per dag) så är det väldigt svårt att träna hårt om man inte får i sig ganska mycket kolhydrater. Jag är därför noggrann med att fylla på med snabba kolhydrater direkt efter träningspasset. En annan sak jag tänker på är ifall du bara vägt dig eller även kollat mått och fettprocent? Vågen stämmer inte alltid när man tränar hårt. Muskler väger mer än fett och då kan du ha gått ner mer i fettvikt än vad vågen visar.
Antingen kör du på som du gör ett tag till eller så får du göra en förändring. Exempelvis satsa på att vara i ketos under en längre period (öka fettintaget) eller kanske till och med öka kolhydraterna en aning då du äter fettsnålt idag. Glöm inte bort att hålla ett högt proteinintag.

1 kommentar

    • M28 maj, 2014 kl. 16:46
    • Svara

    Hej, tack så mycket för svaret! Till en början räknade jag kalorierna och hade koll på hur mycket maten innehöll, skrev upp osv men efter 2 veckor slutade jag med det, men då visste jag vad jag skulle äta per dag och hur mycket. Har tränat utan problem 4-5 pass tung styrketräning i veckan som vanligt och är medveten om att muskler väger mer än fett. Dock har jag inte vägt eller tagit några mått på mig men som du sa att jag ska testa öka fettintaget och fortsatt lågkolhydratkost så får vi se om det händer något! Proteinintaget försöker jag så gott som hålla högt med hjälp av casein och whey 80/100 iaf 3 gånger om dagen! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.