Gästbloggare Magnus: Räddade från pälsindustrin

magnus1Hej där gott folk. Länge sedan jag skrev något i Philips blogg nu. Sådär två år sedan, livet går fort när man har roligt.
Nu börjar det bli kallare ute, det är dags att lägga ner sommarjackan och tänka på något varmare och då är det tyvärr många människor som stödjer den vansinniga tortyr och det sanslösa djurplågeri som pälsindustrin innebär, antingen genom att köpa en jacka med pälskrage på eller så köper man helt sonika ett helt pälsplagg alternativt annat plagg med päls på.
Idag tänkte jag ta med er lite mer på vad som KAN hända de djur som plågas på pälsfarmar, när människor bryr sig och när människor inser att de har med levande, kännande varelser att göra och inte ser dom som bara ett material som vi kan använda som det passar oss.

Fram till förra veckan så fanns det bara en pälsfarm kvar för chinchillor i Sverige och den låg i Enköping. Den har varit verksam i över 50 år och är ökänd för att ha mycket allvarliga brister i djurhållningen. När länsstyrelsen gjorde en inspektion i april så fann de bland annat detta:

– Ventilation saknas/är otillräcklig
– Insläpp av dagsljus saknas
– En godkänd förprövning saknas
– Burarna är olagliga då de är för små
– Farmaren saknar utbildning
– Bolådor med bomaterial saknas
– Hyllor saknas i burarna
– Farmen har ingen veterinärkontakt
– Farmaren använder polygamkragar på djuren vilket anses som mycket plågsamt (Polygamkrage är en krage som fästs på chinchillor för att hindra honan att lämna buren, medan hanen kan passera mellan flera honors burar. Alltså rena rama våldtäktskoppel)

1b1

De som handlar med päls vill gärna göra sken av att de här djuren mår bra, och att de får den tillsyn som de kräver, att de inte alls lider och att det rör sig om en vettig industri. Det här är vad pälsfarmaren själv säger om vissa saker. Om det här kommer från honom, vilket givetvis är en rätt rejält förskönad version av sanningen, så kan ni tänka er själva hur det verkligen ligger till..

”Djurägaren höll med om att ventilationen var otillräcklig, dörren hålls öppen när någon är där för att släppa in luft.”
”Många burar hade ett lager med avföring och smutsig spån i botten.”
”Polygamkrage av metall alternativt plast används på flera honor /…/ Några kragar satt mycket hårt.”
”Inget hö eller annat foder fanns i någon bur.”
”En unge hittades död och några var underutvecklade. Den döda ungen hade enligt djurägaren ramlat ur buren och hittades något dygn senare på golvet, den var då fortfarande vid liv men dog senare.”
”På en direkt fråga om hur hög dödligheten var, svarade djurägaren ca 15%”
”Slakten sker vid pälsmognad vid ca 8 månader. Bedövning görs med el och därefter knäcker man nacken på djuren /…/ Kadavren grävs ner i dynghögen.”

Efter åratal av kamp så har nu Djurrättsalliansen lyckats få länsstyrelsen att stänga ner den här farmen och polisen gjorde tillslag förra veckan där 243 chinchillor omhändertogs (ett flertal dräktiga) och lämnades över till Djurrättsalliansen. Alla dessa har nu människor som vill erbjuda dom och nu ger det kärleksfulla hem de skulle haft från början. Att få vara med och transportera en del av dessa änglar har varit helt fantastiskt. Vi åkte bl.a. ut till Sigtuna strax utanför Stockholm och lämnade av 8 stycken till en tjej som med bor ute på landet och att få se en av dom titta ut över naturen för första gången,få känna vinden mot sig och se honom njuta av det var otroligt rörande. Överlag att se livsviljan hos de här små individerna trots helvetet de gått genom är fantastiskt.

1d 1c

Det finns en grupp på facebook som heter ”Chinchilla från Djurrättsalliansen 2014”, där de som erbjudit hem till dessa sötnosar lägger upp kort på dom och visar hur bra de mår nu. Titta där, där har du den sidan av pälsindustrin de gör allt de kan för att dölja. Att det faktiskt handlar om levande, kännande varelser precis som du och jag eller som din älskade katt eller hund.

Vi var även iväg med ett av de räddade charmtrollen idag till veterinären, vi döpte honom till Rob Roy efter filmhjälten för trots allt hemskt han gått genom så har han en så underbar personlighet och livsvilja.
Här är en kort film där han kliver runt på mig lite.

Det jag vill ha sagt med detta inlägg är att. När du ser en pälsdetalj, eller kollar på den där ”snygga” jackan så tänk efter på vad som ligger bakom. Pälsen kommer från någon som ville leva lika mycket som du, som känner smärta precis som du och som bara ville få ha sitt liv ifred, precis som du. Det finns I-N-G-E-N päls eller pälsdetalj som säljs idag som inte har inneburit djurplågeri. Ta en titt på chinchillorna som blivit räddade, det är ingen som helst skillnad mer än fysiskt mot katten du älskar så mycket, eller din hund som är din bästa vän. De har bara haft oturen att födas in i en fruktansvärd industri där de berövas från precis allt som är naturligt för dom.
Säg nej till päls och säg ja till omtanke för djuren. Köp ALDRIG något med päls på.

1e 1f

Tack så mycket.
/Mange

P.s Djurrättsalliansen har bekostat hela den här räddningsaktionen Allt det här med att rädda dom, och att betala för veterinärvård för de skadade chinchillorna kostar massor med pengar. Har du möjlighet så snälla lämna ett bidrag. Plusgiro 42 54 11-6. Djurrättsalliansen, Alla gåvor uppskattas djupt oavsett storlek, från hjärtat. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.