Vad är meditation?

Många har en föreställning om att meditation måste betyda att man tömmer huvudet på tankar. Ingenting kan vara mer felaktigt, konsten med att meditera är att inte kämpa emot tankarna. Jag lät min vän Jan Roostal berättar mer.

meditation_stor– Vårt sinne är så konstruerat att vi inte kan låta bli att tänka, någon sade att det rör sig om 70.000 tankar om dagen. Strömmen av tankar är tvångsmässig och repetitiv. Ofta identifierar vi oss med våra tankar o föreställningar. Vi kan ha en bild av att vi är deprimerade/självsäkra/misslyckade eller så kan vi identifiera oss med en sjukdom vi har.

Meditation syftar till att frigöra oss, att låta oss gå bortom den strida strömmen av tankar, för att komma i kontakt med det som är vår sanna natur. Hur gör man det? Ett bra sätt är att iaktta sin andning. Sätt Dig bekvämt och blunda, hemma, på en buss eller i tunnelbanan. Börja nu iaktta Din andning. Kom ihåg, det är meditation, inte en andningsövning! Låt bli att styra eller påverka andningen, bara lugnt iaktta den medan Du andas in o andas ut.

Efter ett tag kommer Du att märka att Din uppmärksamhet har drivit bort från Din andning till tankar som Du har, eller ett ljud i omgivningen. Det är helt naturligt och kan hända tiotals, kanske hundratals gånger under en meditation. Acceptera att tankarna finns där, låt helt enkelt Din uppmärksamhet lugnt återgå till Din andning. Det är det meditation handlar om, att släppa taget, att släppa kontrollen, att inte göra någonting, bara pendla fram o tillbaka.

När Du gör det här, kommer Du, inte varje gång, men många gånger, känna ett stort välbefinnande. Det är en spegelbild av vad som sker i Din kropp. Din kropp går ner i djup vila vid meditation och Du mår bra.

Ett ännu mer effektivt verktyg än andningen är att använda ett mantra. Principen är den samma, bara att man använder ett ord som inte har någon betydelse i stället för andningen.

Ladda ner Mindfulness-meditation utan kostnad

Jan Roostal – roostal.com

1 kommentar

  1. Mitt i prick, meditation är ett kraftfullt verktyg för att lugna sinnet och tysta ”pladdret” av tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.