Hudterapeuten Isabelle svarar på frågor

spickerHalloj Philips läsare!

Här är några vanliga frågor som jag stöter på i mitt arbete som hudterapeut och som jag hoppas kunna ge lite svar på.

Varför ska man gå till en hudterapeut?

Man kan uppsöka en hudterapeut av många olika anledningar. Hudföryngring, rynkor, djuprengöring, ärr, stora porer, pigmenteringar, akne med mera eller så kanske man bara vill ha en lugn och avslappnande stund.

Akne är en anledning man kan komma för och är bland det vanligaste problemet framförallt hos ungdomar. Akne kan vara riktigt jobbigt för den drabbade och lidandet kan vara stort. Med rätt hudvårdsprodukter och behandlingar kan man komma långt och i många fall få bukt med akne utan att använda mediciner. Om det sen inte skulle vara tillräckligt kan man gå vidare med mediciner men första steget bör alltid vara att gå till en hudterapeut. Vi gör stor skillnad och förbättrar många människors livskvalité med vår kunskap, våra behandlingar och våra produkter! Vi är experter på huden och borde verkligen få mer respekt för det vi gör.

ansikte

Ska man klämma på finnar?

Nej! Man ska inte under några omständigheter klämma på finnar eftersom att risken finns att man råkar ”spränga” den inflammerade talgkörteln och på så sätt sprider sig bakterierna i huden vilket resulterar i att man får mer problem med akne och i värsta fall fula ärr som är svåra att få bort.

Varför klämmer hudterapeuter och varför kommer pormaskarna tillbaka?

Hudterapeuter klämmer inte på inflammerad akne. Däremot portömmer hudterapeuter det som vi kallar pormaskar efter att vi rengjort, peelat och värmt upp porerna så att dom vidgar sig och blir lätta att tömma, oftast görs det med varm vattenånga. Vi gör det med vår kunskap om huden i beaktning och vet hur mycket eller lite vi kan klämma för att inte skada huden.

Pormaskar kommer tillbaka på grund av att vi behöver talget för att smörja huden och det ingår som en viktig del i skyddsbarriären som gör att huden kan stå emot yttre påverkan som microorganismer osv. Pormaskar är inte angripna av bakterier och därför kan vi klämma dom utan risken att det sprids. Vi behöver talget som skydd men det är när det blir för mycket som poren vidgas och man får pormaskar. Med regelbunden behandling, portömning och rätt produkter kan man dock minska uppkomsten av pormaskar.

Varför ska man inte tvätta huden med tvål?

Jo, PH-värde känner dom flesta till och att den ligger på en skala mellan 0 till 10. PH-värde 7 är neutralt, allt under det är surt och allt över det är basiskt. Huden har också ett PH-värde och det ligger mellan 4,5 – 5,5 det vill säga att huden är lätt sur. Tvål är basiskt och rubbar därför hudens PH-värde och den viktiga skyddsbarriären i huden. Att återfå balansen i huden kan ta flera timmar och om man då tvättar sig två gånger om dagen med tvål hinner huden inte med och resultatet blir en försvagad skyddsbarriär som är mer mottaglig för yttre påverkan som bakterier till exempel.

Därför är det så otroligt viktigt att man använder produkter som jobbar MED huden och dess PH-värde och inte EMOT. Det får man när man använder professionella hudvårdsprodukter som är anpassade för just din specifika hudtyp och dina problem.

Ha det bra så länge!

/ Isabelle Spicker, hotorgskliniken.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.