Sex månader till sommaren. Vad väljer du?

65854

Tänk på att det är sex månader kvar till sommaren nu. Visst, det är fyra kvar till solen tittar fram och vinterkläderna åker av men tack och lov behöver vi inte visa magen förrän i Juni. ;)

För att vara nöjd med din strandkropp behöver du lägga upp en plan som startar idag, gärna igår. Vad är målet? Öka muskelmassan en aning, bränna bort fettet eller både och?

– Är ditt mål att enbart öka muskelmassan så finns det goda möjligheter att göra det på sex månader. Det behöver inte nödvändigtvis betyda ökat omfång utan även hårdare muskler kräver träning. Min rekommendation är att basera träningen på styrketräning men med inslag av konditionsträning och se till att äta lika mycket som kroppen gör av med plus 100-150 kcal extra per dag för att ge tillgång till energi och byggstenar att öka muskelmassan.

– Vill du enbart bränna fett och egentligen inte bryr dig om muskelmassan kan du basera din träning på konditionsträning och försöka ligga på ett underskott av energi dagligen. Tänk på att kroppen inte kan veckodagar så se till att inte svulla i dig alla kalorier du har i underskott från veckan under helgen så du hamnar på plus minus noll. Sköt dig dagligen och gör det konsekvent under en lång period så kommer du att få bra resultat. Jag rekommenderar alltid även denna kategori av människor att styrketräna då kroppen gärna använder muskler som bränsle om de inte används. Handen på hjärtat, är det inte snyggare med tonade muskler när fettet väl är borta?

– Sista kategorin är den som de flesta tillhör. De som vill bränna fett och tona musklerna samtidigt. För att lyckas med det så gäller det att äta nyttig mat vid trätt tidpunkter och eventuellt öka proteinintaget en aning. Med nyttig mat menar jag kvalitativa proteinkällor, komplexa kolhydrater och nyttigt fett. Det gäller även att ligga på ett kaloriunderskott som inte är allt för stort för att orka träna och eventuellt även köra konditionsträning. Kosten står oftast för 80% av resultatet så vad man stoppar i sig är viktigare att tänka på än hur många konditionspass man kör. Tänk på att en timme på crosstrainern är som bortblåst av en näve nötter. När jag går på diet tänker jag att stoppar jag inte i mig nötterna behöver jag inte heller ”slösa” en timme på en crosstrainer. Givetvis är det bra att röra på sig och få upp flåset men det är inte alla som har den tiden och då är det bättre att lägga fokus på gymträning. För de flesta fungerar 3-4 pass per vecka bra för att få resultat. Har du tränat ett tag kan du träna 4-5 pass. Variera gärna träningen är min rekommendation. Dessvärre finns det inget mirakelupplägg som fungerar för alla så mitt råd är att läsa på så mycket som möjligt och prova sig fram eller anlita en personlig tränare.
Alternativ två är att enbart träna för att bygga muskler fram till mitten av april och sedan köra en stenhård diet fram till sommaren. Det är inget att rekommendera för oerfarna och dessutom kan det kännas väldigt tungt att börja sin viktnedgång när solen redan tittat fram.

Vilket alternativ du än väljer så är det dags att sätta igång redan idag om du inte redan gjort det. Vänta inte till måndag, nästa månad eller tills det ”känns rätt”. Det kommer aldrig att kännas rätt att komma igång. Det är obekvämt, tidskrävande och planering är ett måste. Det finns en anledning till att den stora massan inte är i toppform. Vi är bekväma av oss och i vardagen har vi alla hjälpmedel man kan tänka sig för att slippa anstränga kroppen. Tro mig, om du bryter ditt gamla mönster och sätter igång så kommer du att må bättre, bli piggare, få bättre självförtroende, eventuellt få ökad sexlust, se bättre ut, bli starkare och framförallt så har du vunnit över latmasken i dig vilket är ett stort framsteg!

1 kommentar

    • Sara15 januari, 2015 kl. 00:15
    • Svara

    Hej Philip!

    Om man bara är intresserad av att få bort fettmassa, rekomenderar du fortfarande LCHF som ”snabbaste” dieten? Och om det är mestadels konditionsträning som gäller, hur mång pass i veckan tycker du man ska köra om man tex som jag snöat in på spinning? :)

    tacksam för svar så lovar jag att uppdatera på hur det går och om jag hinner klart till sommaren eller ej ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.