Grupptrycket – en kampanj av Non Smoking Generation

NSGGrupptrycketPress

Jag tänkte uppmärksamma det här med grupptryck.

De flesta associerar order grupptryck med något negativt. Man får en bild i huvudet av att någon blir pushad att göra något som han eller hon egentligen gör mot sin vilja. Det kan vara allt ifrån att dricka för mycket alkohol, köra för fort eller något annat som inte är direkt positivt.

Grupptryck kan även vara negativt i samband med träning och kost. Vännerna tjatar på en att följa med och ta ett glas istället för att träna, man blir övertalad att dricka alkohol istället för vatten eller alkoholfritt på aw:n. Hur många har hoppat över tårtbiten på jobbet och fått blickar från de andra som att man tror att man skulle dö av att äta den. Någon som äter lchf eller annan specialkost kan också uppleva att folk i grupp hånar dem och tycker att det säkert inte är hela världen att äta en bit lasagne istället för en tonfisksallad.

Non smoking generation har i en kampanj som startar idag valt att göra ordet grupptryck till något positivt. De vill även göra ett verb av det – grupptrycka för att uppmärksamma folk om att det ibland sker utan att man tänker på att någon tar illa vid sig. Ordet grupptrycka ska referera till ett positivt grupptryck som i non smokings kampanj innebär att grupptrycka någon att sluta röka. Mer om det alldeles strax.

Den positiva grupptryckningen upplever jag som personlig tränare sprider sig mer och mer inom hälsovärlden. Istället för att håna de som inte äter tårta på fredagen så tjatar kollegorna om att följa med på en löprunda innan arbetspasset istället. Det bildas löplag, styrketräning i grupp, rabatterade priser med friskvårdsbidrag med mera för personal nu för tiden. Jag vet flera som annars inte skulle ta tag i sin träning helt plötsligt kommer i form med flera andra som inspirerat, motiverat och jag kanske till och med tjatat på dem att komma igång. Mitt råd är att gå samman och påverka de i er omgivning på ett positivt sätt.

Nu åter till non smoking. Kampanjen som startar idag går ut på att grupptrycka en känd person att sluta röka. De berättade att det är Daniel Radcliffe som är just den personen. Vem är det frågade jag. De berättade att det är han som spelar Harry Potter. Va? Röker Harry Potter blev mitt svar. Han är ju så många barn och ungdomars förebild.

Jag tycker att det är en bra kampanj oavsett om det lyckas eller inte. Kan det så lite som få honom att börja fundera på vad han gör så är det lyckat. Jag tycker dock att han redan borde tagit sitt ansvar efter att ha medverkat i alla filmer att föregå med gott exempel.

Ni kan läsa mer om kampanjen på nonsmoking.se/kampanjer/grupptrycket

Kampanjsida: http://grupptrycket.nu

#NSGgrupptrycket

Instagram:@nonsmokingofficial

Twitter:@nonsmoking

philip_nonsmoking

Idag röker fortfarande drygt 15 procent av Sveriges 15-åringar och ca 30 procent
av 17-åringarna. Närmare nio av tio börjar röka innan de fyllt 18 år, därför är de
förebyggande insatserna av största vikt. Ett långsiktigt och kraftfullt förebyggande
arbete är nödvändigt om vi ska minska nyrekryteringen bland unga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.