Trist men sann fakta…

livsstil

1 kommentar

  • Bullshit23 maj, 2015 kl. 12:30
  • Svara

  Då är det 35% procent som fick cancer som inte tränat, ätit skräpmat (nutellamackor, kebabpizza, ahlgrens bilar (Sveriges mest sålda bil) efter gym med protein drink istället för en gainer… Vissa former av cancer är ärftliga, i andra fall spelar det genetiska arvet en viss roll. Ärftligheten gäller inte minst bröst- och prostatacancer. Men endast anlag för cancer räcker inte. Det behövs ytterligare genförändringar som yttre omständigheter till cancerns fördel.

  Både arv och yttre omständigheter

  Eftersom det finns över 200 olika
  cancerformer kan orsakerna till cancer skifta.

  Cancer är tyvärr en vanlig sjukdom, så många som en tredjedel av befolkningen kommer att drabbas av cancer.

  Vissa cancerformer är i första hand resultatet av yttre omständigheter, medan andra nästan alltid är ett genetiskt arv. För det mesta beror dock cancer både på arv och miljö.

  De cancerfall som är ärftligt betingad står för fem procent av det totala antalet

  Cancerformer som kan ärvas

  De ärftliga cancerfallen går ofta att spåra. Om flera individer i samma släkt med tiden utvecklar samma form av cancer går det att misstänka att cancern är genetiskt betingad.

  Vissa former av cancer har ett tydligt ärftligt inslag. Det gäller inte minst bröstcancer och prostatacancer. Där anses ärftligheten stå för tio procent av alla som insjuknat.

  De som drabbas av ärftlig cancer får i genomsnitt sin cancer i ett tidigare skede jämfört med andra drabbade. Det är heller inte ovanligt att den genetiskt betingade cancern orsakar en större mängd tumörer.
  Familjehistoriken

  För att få en uppfattning om hur stor risken är för en individ att ha anlag för en viss cancersjukdom undersöks familjens sjukdomshistoria.

  Hälften av de barn som har en förälder som är sjuk i ärftlig cancer bär också anlaget. Det betyder inte att individen som sådan kommer att utveckla sjukdomen.

  Utvecklingen är komplex och inbegriper en lång rad samverkande faktorer, såsom ytterligare genförändringar över tid, och yttre miljöfaktorer.
  Förebygga cancer

  Medvetenheten om att risken för en specifik cancer är hög hos en person kan motivera vissa förebyggande åtgärder.

  Den som vet med sig att det finns minst tre stycken person som fått cancer i familjen, varav en drabbats innan de fyllt femtio år, kan misstänka att de kan ha anlaget för ärftlig cancer.

  Genom att kontakta sjukvården för råd kan förebyggande insatser hjälpa till att hålla hälsan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.