Aminosyror i vegetarisk kost

Det är inga problem att träna och stärka musklerna om man inte äter kött. ?? Det handlar bara om att planera lite extra och lära sig vilka livsmedel som är proteinrika och hur de bör kombineras med varandra. Kroppen behöver nämligen alla nio essentiella aminosyror som den inte kan tillverka själv varje dag. Animaliska livsmedel innehåller alla nio men vegetariska kan sakna en eller flera av dem. Baljväxter, som exempelvis ärtor, bönor och linser, är väldigt proteinrika, men har ett underskott av aminosyran methionin. Spannmål i sin tur har tillräckligt mycket methionin, men ett underskott av lysin och treonin, vilka det däremot finns gott om i baljväxter.

Lyckas man inte kombinera alla aminosyror i en och samma måltid fungerar det även att komplettera senare under dagen. ? Hos Anna ser ni hur mycket protein sex olika vegetariska livsmedel innehåller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.