De olika kroppstyperna

För att kunna utvecklas maximalt hjälper det att förstå vilken kroppstyp man tillhör, och hur olika kroppstyper reagerar på träning och kost.

Man kan dela in människor i tre generella kroppstyper; endomorf, ectomorf och mesomorf. Vanligtvis tillhör man inte endast en typ, utan är en kombination av alla tre. Varje individ har oftast tendenser åt ett visst håll, mot en viss kroppstyp. Analyserar man sig kan man anpassa träningen och dieten för att resultaten ska bli maximala.

Ektomorf
Ektomorfen är slank med långa armar och ben med en tendens att inte lägga på sig fett. Den ektomorfa typen behöver en enorm mängd av kalorier för att gå upp i vikt. Att lägga på sig muskelmassa kan vara en svår uppgift, om man inte har ett kost- och träningsprogram som svarar mot ectomorfens egenskaper.

Träningen bör vara uppbyggd av muskelbyggande basövningar med maximal intensitet såsom knäböj, marklyft, pressar, chins och roddar. Många set med färre repetitioner är att rekommendera. Aerobisk träning kan i det närmaste vara helt överflödigt, eftersom ektomorfen behöver spara energin till att bygga muskelmassa.

Kaloriintaget bör vara balanserat och högt, och ektomorfen ska se till att få i sig extra kalorier under dagen i form av t ex viktökningspulver och proteindrinkar.

Mesomorf
Den Mesomorfa kroppstypen har det bästa utgångsläget för muskelökning. De är naturligt muskulösa med en ”kantig” kroppsform med smal midja, breda axlar samt muskulösa armar och ben och har en god skelettstruktur. De har en relativt liten förmåga att lagra fett under huden och i musklerna och kan gå ner i vikt ganska lätt. Mesomorfer är den kroppstyp som är mest anpassad till styrketräning och bodybuilding.

Träningen bör vara en kombination av basövningar såsom knäböj, marklyft och pressar samt defintionsövningar såsom pushdown, sidolyft och benspark. Här rekommenderas tunga belastningar och medelantal av set och repetitioner.

Kaloriintaget bör vara högt och väl balanserat, men det finns ingen mening att överäta för maximal effekt.

Endomorf
Endomorfa typer är vanligen av en kortare uppbyggnad med tjocka armar och ben. Den endomorfa typen har lätt för att lagra fett under huden och i musklerna. Förbränningen är normal eller något lägre än andra kroppstyper. Att lägga på sig muskelmassa är överlag enkelt

Generellt svarar endomorfen på många set och många repetioner med kort vila mellan seten. Aerobisk träning såsom motionscykel, löpband, trappmaskin eller gång i minst 20-30 minuter är bra att komplettera träningspassen med. Den endomorfa kroppstypen har relativt stor förmåga att bygga stora och starka muskler, särskilt övre benen och är naturligt starka i benövningar, som knäböj.

Kaloriintaget i form av protein, fett och kolhydrater bör vara väl balanserat och relativt lågt, men inte så lågt att muskeluppbyggnad inte kan ske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.